Nauka otkriva: Kad je savršeno vrijeme za kahvu?
Za većinu ljudi ritual ispijanja kahve prva je stvar koju obave ujutro nakon buđenja. No, je li to najbolje vrijeme za konzumiranje kahve?
Ako ste ikad popili kahvu, a da pritom niste osjetili njeno razbuđujuće djelovanje zagazili ste na tlo kronofarmakologije koja proučava kako različiti lijekovi i stimulansi koje unosimo u organizam utječu na našu biologiju.
„Kad je riječ o kahvi, biološko područje na koje treba obratiti pažnju je razina kortizola – hormona kojeg povezujemo sa stresom i brzinom naše mentalne reakcije i percepcije. Više kortizola u našem tijelu znači da ste prirodno budniji i usredotočeniji”, objašnjava Steven Miller na službenom Twitter profilu Društva za neuroznanost (Neuroscience DC).
„Što ste budniji i usredotočeniji, kahva će biti manje učinkovita. Dakle, ako smo popili kavu u vrijeme kad je naša budnost već prirodno na svom vrhuncu, efekt razbuđivanja kojeg kahva ima nećemo moći iskoristiti. Stoga bismo svoju kahvu trebali tempirati u vrijeme kad je razina kortizola u tijelu najmanja”, tvrdi Miller.
Premda kortizol svoju najvišu razinu dostiže između 8 i 9 sati ujutro, njegova razina povećava se još par puta tokom dana: između 12 i 13 i između 17:30 i 18:30. Ako pak volite jutarnju kahvu, ona će biti najučinkovitija ako u njoj uživate između 9:30 i 11:30 kad razina kortizola pada na najmanju razinu prije nego opet počne rasti.
Prema Državnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije, savršeno vrijeme za kahvu je 14:16, no ova procjena nije utemeljena na mjerenjima razine kortizola već na istraživanju u koje vrijeme se zaposleni ljudi osjećaju najumornije.
Ako zaista želite iskusiti maksimalnu dobrobit užitka ispijanja kahve, naučnici preporučuju kratko 15-minutno spavanje odmah nakon ispijanja par šalica kahve. Eksperimentalno je dokazano da kombinacija kahve koja čisti tijelo od adenozina – hemikalije koja nas čini pospanima, i takvog kratkog sna, omogućuje najveći stepen budnosti kroz najduži period. Ta metoda je primjer paradoksalnog učinka mnogo supstanci u našem tijelu.
Izvor: SmithsonianMag/znanost.geek.hr