U FokusuZanimljivosti

Praktično: Isprobajte Sokratov test protiv ogovaranja

U staroj Grčkoj, Sokrat je imao reputaciju kao mudar čovjek vrijednog poštovanja.

Jednog dana, jedan poznanik je došao do ovog velikog filozofa i rekao: “Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?”

“Stani malo”, odgovorio je Sokrat. “Prije nešto mi kažeš to šta želiš, to mora da prođe jedan mali test. Zove se Trostruki filter za ogovaranje.”

“Trostruki filter?”

“Tako je”, Sokrat je nastavio. “Prije nego što razgovaraš sa mnom o mom prijatelju, bila bi dobra ideja da na trenutak filtriraš ono šta ćeš reći. Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Da li si apsolutno siguran da je ono što namjeravaš da mi kažeš istina?”

“Ne,”, čovjek je rekao: “Zapravo sam tek čuo o tome i…“

“U redu”, rekao je Sokrat. “Dakle, ne znaš da li je to istina ili ne. Sada ćemo pokušati drugi filter, filter Dobrote. Da li je to što si mi želio reći o mom prijatelju nešto dobro?”

“Ne, naprotiv.”

“Dakle”, Sokrat je nastavio: “želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali i dalje može proći test jer je ostao još jedan filter: Filter Korisnosti.

Da li će to što želiš da mi kažeš o mom prijatelju biti korisno za mene?”
“Ne, ne baš.”

“Pa”, zaključio je Sokrat, “ako to što želiš da mi kažeš nije ni istinito, niti dobro niti korisno, zašto bih onda to ja uopšte želio da čujem?”

Sokrat (Socrates) (470-399) je grčki filozof, osnivač zapadne filozofije, te prvi filozof morala. Njegov način života, karaktera i misli, izvršio je dubok uticaj na drevnu i modernu filozofiju.

Za Akos.ba priredio: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button