Književni kutak

Naša tijela pamte grijehe evropske kolonijalne politike: Preživjeti i uživati: o antropologiji hrane – eseji i recepti

Profesorica Svetlana Slapšak za Al Jazeeru govori o svojoj knjizi u kojoj je poseban aspekt politički faktor hrane. Razgovarala: Saida Mustajbegović

Dvadeset godina izdavačke djelatnosti Srpskog kulturno prosvjetnog društva Prosvjeta, obilježeno je nizom zanimljivih izdanja. Jedno od njih je knjiga „Preživeti i uživati: o antropologiji hrane – eseji i recepti“ antropologinje Svetlane Slapšak. Autorica na mnogo načina u knjizi pokazuje – „priča“ kako su pijace odraz društva, koliko je hrana ideološko sredstvo, kako često sjećanje na prijatelje ili rodbinu evociramo kroz recepte i kako na taj način prijateljstva nosimo i transgeneracijski prenosimo kroz život.

Poseban aspekt knjige je politički faktor hrane. Dr. sc. Svetlana Slapšak dugo je godina bila zaposlena na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, bila je predsjednica Odbora za slobodu izražavanja Udruženja književnika Srbije. Donedavno je bila koordinatorica studijskih programa postdiplomskog fakulteta za humanistiku u Ljubljani i dekanesa. Direktorica je Srpskog kulturnog centra »Danilo Kiš« u Ljubljani, direktorica Instituta za balkanske i sredozemne studije i kulturu u Ljubljani.

Objavila je više od 40 knjiga i zbornika, mnogobrojne studije i eseje, jedan roman i prijevode sa brojnih jezika. Njena nedavno objavljena knjiga u Sarajevu bit će promovirana 29. septembra u okviru Sarajevskih dana poezije. Sama promocija bit će neuobičajena: mladi pjesnici čitat će svoje stihove o hrani, a studenti glume čitat će dijelove iz knjige Svetlane Slapšak.

Opširnije na portalu Al Jazeere.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button