Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Naša odgovornost u skretanju omladine s pravoga puta

Naša odgovornost u skretanju omladine s pravoga puta

Cinjenica je da je vecina nase omladine skrenula s pravog puta i sada luta jer je zabluđena lažima o zapadnom naćinu zivota.Naime ta omladina je važna,više nego smo mi toga i svjesni i zbog toga čemo i mi biti pitani šta smo uradili da bi je usmjerili na pravi put. Znamo dobro da je omladina u davnoj,ali i nama bliskoj prošlosti bila snaga jednog drustva, jedne zajednice. Ona je bila nosioc njenih ideja,preporoda pa  čak i revolucija. Zadaća omladine stoga i jeste da se posveti radu zajednice više nego samoj sebi.

Poznato nam je da je teret Islama u njegovim prvim danima iznijela upravo omladina (mladici), sa Resulom s.a.w.s. Poslanik a.s. je vodio brigu o njima i dodijeljivao im duznosti i odgovornosti znajuci za njihov polet i i izdržljivost, kao na primjer kada na čelo vojske u kojoj su se nalazili i ugledni ashabi postavlja golobradog mladica Usamu ibn Zejda.Takođe slucaj Alije ibn Ebi Taliba koji je citav svoj zivot posvetio Islamu i mnogo puta se zrtvovao za njega. Jedan od mnogobrojnih  primjera njegovog nesebicnog zalaganja jeste i onda  kada je legao u postelju Resula s.a.w.s. da bi zavarao musrike znajuci da bi mogao biti ubijen. Tadasnja omladina je ispunjavala svoj zadatak i misiju prenosenja Istine covjecanstvu,cijim se primjerima i danas divimo.

Davno prije ovih prvaka iz Kur ana saznajemo za slucaj mladica koji su vjerovali u Allaha te ih je On s.w.t. spasio od nepravednog vladara uspavljujuci ih dugo godina. “Ispricacemo ti povijest njihovu-onako kako je bilo. To su bili momci, vjerovali su u Gospodara svoga, a Mi smo im ubjedzenje jos vise ucvrstili“ kehf 13 Znaci Allah nam govori da su to bili mladici tj.Allah je uspavao i zastitio insane u jeku njihove snage i mladosti.

Hasan El Bena navodi 4 stvari koje omladinac mora ispuniti da bi ostvario ono sto Allah s.v.t, ocekuje od njega, a to su; -Iman -Ihlas -Entuzijazam -Posao, rad.

Omladina je znaci ta koja ako ima istinsku vjeru,i cist nijjet,tada joj i entuzijazma ne manjka te moze uraditi mnogo vise od obicnih narodnih masa. I zaista ako se okrenemo oko sebe i pogledamo omladince koji idu pravim putem vidjet cemo da oni posjeduju upravo ove osobine.Imaju iman koje niko ne moze da poljulja,a rade danonocno ne ocekujuci nikakvu dunjalucku nagradu,i samim tim koriste citavom drustvu. To su marljivi ucenici,aktivni i povjerljivi u radu,poslusni roditeljima i tako korisni zajednici u kojoj zive.

S druge strane, imamo omladinu koja ne zna ni ko su ni sta hoce. Tragaju za smirajem duse lutajuci pogresnim putevima, trose imetak svojih roditelja odavajuci se svojim strastima i porocima zanemarujuci sve moralne vrijednosti koje ga razlikuju od zivotinje. Samim tim cine stetu ne samo sebi vec i svojim najblizim, a vallahi i citavom drustvu.

-Trebamo i navesti dva glavna uzroka koja su dovela do tog stanja nase omladine. Poslanik s.a.w.s. kaze: “Svako dijete se radza u fitri tj prirodnoj vjeri Islamu  te ga roditelji ucine:krscaninom, zidovom ili medzusijom.“ Znaci, roditelji su ti koji daju prve i osnovne smjernice u zivotu svakog pojedinca.Njihova zadaca je da upute svoju dijecu da idu pravim putem.Nazalost nasi roditelji koji su zivjeli toliko godina u smradu komunizma i sami su vecinom u dzehlu i zabludi pa kako da usmjere svoje dijete?Pa kada pojedinac i spozna pravi put vidjecemo da su upravo roditelji glavni neprijatelji u prakticiranju Islama te osobe.

Navest cu primjer jedne sestre koju majka  pred udaju savjetuje koje ce kontracepcijsko sredstvo da koristi kako bi se uvjerila da li joj buduci muz seksualno odgovara, da se kako kaze majka u braku ne bi pokajala. Znaci majka svoju rodjenu kcer upucuje na blud.

-Drugi bitan uzrok u skretanju omladine jeste njegovo okruzenje.To je sve ono sto utice na pojedinca kao sto su: televizija, drustvo, obrazovne i javne ustanove i slicno. Ako dijete zapadne u lose drustvo ili ne pratimo i ne cenzurisemo njegovo gledanje televizije, te ga upisemo u losu skolu sve ce to postepeno utjecati na njegovo razmisljanje. Taj pojedinac ce se izgubiti jer njegove smjernice vise nisu okrenute ka pravom cilju. Svjedoci smo da nasi mladici i djevojke sanjaju da odu u zapadne zemlje poput Amerike  kako bi uzivali u „sreci i blagostanju“. Oni cesto sebe zamisljaju likom iz neke sapunice te im malo fali da se razocaraju u zivot, da ih ostavi momak ili djevojka pa da na sebe dignu i ruku.

Medjutim koja je nasa uloga u svemu tome? Koja je uloga nas koji znamo da je samo jedan pravi put, Islam, i da je samo on istina? To je jedini sistem zivota koji nikada nije propao jer je od Allaha s.w.t. i zbog toga ima odgovore na sva pitanja, svakome daje njegovo pravo i nikome ne nanosi stetu. Zar nama koji smo ovo spoznali nije duznost prstom uprijeti u stazu ispravnog puta?Zar ne osjecamo potrebu i obavezu  izbaviti utopljenika koji vapi za pomoc?Jednostavno receno pomoci covjeku u nevolji,a nasa omladina je u itekako u velikoj nevolji!

Allah dz.s. u suri Ali Imran u 104.ajet kaze: „Ineka medju vama bude onih koji ce na dobro pozivati i traziti da se cini dobro,a od zla odvracati.Oni ce sta zele postici.“ Ili 125.ajet u suri En nahl u kojem Allah dz,s. Kaze „Na putu Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima na najljepsi nacin raspravljaj“

Iz ovih ajeta i onoga sto svaki zdrav razum moze shvatiti vidimo da nam je duznost da pozivamo ljude oko sebe,pogotovo omladinu,na ispravan put,jer smo spoznali vaznost toga za svakog pojedinca ali i za samu vjeru.Svrha pozivanja u vjeru se ne sastoji u tome da u svakoj prilici zaskacemo ljude i drzimo im predavanja,vec u tome da im se na sto ljepsi nacin priblizimo i steknemo njihovo povjerenje,a svojim primjerima slijedjenja upute omilimo vjeru u njihovim srcima. Za sve ucinjeno nas ceka insaallah nagrada kod Onog Koji posljednji svidja racune jer je Poslanik s.a.w.s. rekao hazreti Aliji:

“Da Allah tvojim sebebom uputi jednog covjeka bolje ti je od crvenih deva“ (crvene deve su u to vrijeme znacile ogromno bogatstvo) Na kraju da se podsjetimo kakve bi koristi drustvo imalo kada bi nasa omladina bila nosioc bajraka Islama.Koliko bi se samo problema rijesilo? Koliko bi tada bilo kradje, ubistava, kriminala, abortusa, samohranih majki, alkoholicara, narkomana, te centara za odvikavanje od ovih poroka? Cinjenica je da bi tada zivjeli u jednom drustvu sa visokim moralnim vrijednostima, ne strahujuci za sebe i svoju dijecu, svoju vjeru, a na ahiretu je konacna nagrada.

Neka nam se Allah Uzviseni smiluje, okrene nasa srca ka Istini, odrijesi uzde sa jezika nasih u pozivanju na pravi put, a nasu djecu i omladince usmjeri stazama kojima su hodili oni koji su nas u dobru pretekli i sve nas insaallah  okupi u svome hladu na dan kada drugog hlada nece biti. AMIN!

(Akos.ba/zena-biser.com)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top