Naš prijedlog za današnji desert: Kikiriki bombe
Znate li da kikiriki nije orašid, već povrće iz porodice mahunarki? Odnosno, jestiva sjemenka mahunarke. Ali ga ubrajamo u orašaste plodove jer po okusu i nutritivnom sastavu njima više sliči. I konzumiramo ga poput badema ili oraha.
Recept prenosimo sa portala:makimakaron.com
Iako je kalorijski visokovrijedna namirnica jer ima preko 500 kalorija u samo 100 grama, jedenje kikirikija, za razliku od ulja, može umanjiti rizik od srčanog oboljenja. Također, produljuje osjećaj sitosti i povećava vašu mogućnost potrošnje energije u stanju mirovanja.
Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno konzumiraju orašaste plodove u umjerenim količinama ne dobivaju na težini. Čak bi mogle dobiti pomoć pri mršavljenju ako u sedmici pojedu tri šake oraha ili pistacija. Zdravi jesu, ali pošto imaju tako mnogo energije i nutrijenata preporučena dnevna količina za konzumiranje je jedna šaka kikirikija ili 1 velika kašika putera.
Pečeni kikiriki ima veći nivo antioksidansa od sirovog, naravno pod uslovom da nije pržen u ulju sa puno soli. Taj kikiriki je zdrav, ali nisu sol i ulje koje pojedemo s njim. U kikirikiju ima željeza, kalija, magnezija i vrlo je bogat bjelančevinama pa ga rekreativci često koriste kao biljni izvor proteina. Sa kikiriki puterom je jako jednostavno napraviti proteinski frape ili energetske kuglice – samo dodajte u omiljeni recept kašiku putera prije blendanja. Možete kašiku putera pridružite banani za užinu ili njime namažite kriške jabuke i pospite šakom grožđica.
Zapravo, kikiriki puter je dobar uz sve! Ali kupujte najbolji – sastava 100% organski kikiriki, bez dodatka soli i ulja ili šećera.
Sastojci:
2 šolje krupnih zobenih pahuljica
1 ½ šolja kikiriki putera
⅓ šolje javorovog sirupa
3 kašike kokosovog ulja
3 kašike vode
Koraci
Zobene pahuljice sameljite sitno kao brašno, a kokosovo ulje istopite u toploj kupki.
Sve sastojke pomiješajte u zdjeli dok ne dobijete smjesu koja nalikuje na tijesto, samo tvrđe. Po želji ovdje možete dodati jednu kašiku omiljenog proteinskog praha ili malo mace, vanilije, cimeta…
Kašikom grabite dio po dio i oblikujte kuglice između dlanova. Spremite bombice u frižider da se smjesa malo stvrdne.
akos.ba