Historija i tradicijaKnjiževni kutak

Naručite u preplati životno djelo dr. Štulanovića: Vjera i tradicija u identitetu Bošnjaka”

Poštovani, s radošću Vas možemo obavijestiti da će uskoro na našem tržištu izaći jedna veoma korisna i zanimljiva knjiga. U pitanju je životno djelo prof. dr. Muharema Štulanovića, našeg vrijednog profesora i istraživača, a inače i ranijeg dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Knjiga pod nazivom ”Vjera i tradicija u identitetu Bošnjaka” dugogodišnji je projekat dr. Štulanovića u koji je cijenjeni profesor uložio veliki napor. Knjiga će u klasičnoj prodaji koštati 35 KM, a u pretplati, na koju Vas ovim putem pozivamo, košta 20 KM.

Knjiga ima preko 600 strana (format: B5, TVRDI uvez)

Podaci o pretplati:

10 kom. i više za BiH: 20 KM /po primjerku

za inostranstvo: 15 evra/ po primjerku.

Svi zainteresirani, ovo vrijedno djelo uvaženog profesora Štulanovića, po cijeni od 20 KM, mogu dobiti ukoliko se blagovremeno pretplate na isto.

Kontakt za pretplatu:

Mail: naruciknjigu@gmail.com

Mob. 061 927 565

Iz recenzije dr. Topoljaka:

”Autor ovog rukopisa na više od 680 stranica istražuje identitet Bošnjaka, njihovu doktrinarnu i praktičnu tradiciju, te na jedan naučan, stručan i utemeljen način potkrepljuje s relevantnim tradicionalnim i racionalnim dokazima utemeljenost te tradicije tj. lične karte Bošnjaka kao naroda kojem se kroz njegovu dugu historiju a posebno danas taj identitet želio i želi namjerno osporiti jer bi se na taj način on najlakše uništio i potro sa lica ove planete.

Kroz cijelu studiju se nazire jasna naučna i jedinstvena metodologija koju autor vješto i stručno koristi razvrstavajući tradiciju Bošnjaka na onu koja ima ispravne temelje i onu koja je paganskih izvora potkrepljujući sve sa relevantnim dokazima i opservacijama, te logičnim zaključcima. Autor je pri pisanju ove studije koristio i širok dijapazon recentne i relevantne literaturi, kako domaće tako i strane, što studiji daje posebnu težinu i značaj u naučnim krugovima.

Ono što posebno izdvaja ovaj rukopis jeste njegova sveobuhvatnost i utemeljenost pri istraživanju bošnjačke tradicije i identiteta. Stoga on mora zauzeti u najmanju ruku jedno od najvažnijih mjesta u nacionalnim bibliotekama naše zemlje kao i u nacionalno-historijskim djelima koja tretiraju historiju, kulturu i identitet našeg naroda. To bi naši odgovorni morali prepoznati i njeno štampanje i distribuiranje preuzeti na sebe ukoliko zaista žele dobro našem narodu i ako su iskreni u onome što danonoćno ponavljaju na raznim vrstama medija – da žele svjetlu budućnost svom narodu. Svijetle budućnost ne može biti bez prikladnih i odgovarajućih svjetiljki od kojih je bez sumnje jedna i ovaj rukopis.

U vrijeme kada se bošnjački narod najviše ponižava, negira i ne priznaje, kada je u sopstvenoj državi postao kao strano tijelo, kada mu se jezik ne priznaje, kada su mu političari korumpirani i nesposobni a narod razjedinjen i zbunjen, ovo djelo je došlo kao sunce poslije oluje, ili kao mehlem na ranu, da ga ohrabri i kaže mu da nije drvo bez korijena, da ga digne i povede jer ima svoju prošlost i da ga usmjeri i nauči kako da savlada sve prepreke i krene smjelo u svjetliju budućnost jer on to može i mora jer ima originalan identitet s kojim je sve i prije prebrodio i ostao uspravan, živ i vitalan.

Ova knjiga našeg izuzetno angažiranog intelektualca i velikog šerijatskog pravnika prof. dr. Muharema Štulanovića izvanredan je doprinos ovome što aktualiziramo. On, naime, svojim prepoznatljivim spisateljskim darom, detaljno i precizno, ali tako lahko i prijemčljivo, artikulira brojne segmente tradicije, identiteta i učenja islama i, tako ih, na jedan ilustrativan, ali krajnje utemeljen način, približava našim čitateljima.

Knjiga koja je pred nama predstavlja dugogodišnji intelektualni napor ovog nadarenog profesora, koji, na temelju svoga bogatog iskustva i izraženog šerijatskog znanja, pokušava prezentirati široj čitalačkoj publici stav i učenje islama u ovim oblastima koje je on prezentirao u ovom štivu.

Analizirajući ove studije dolazi se do nedvojbene konstatacije da je prof. Štulanović, nakon uvida u segmente koje je obrađivao, duboko proniknuo u sve detalje i iznjedrio najbitnije elemente islamske vizije određenih problema koji okupiraju pažnju svakog današnjeg čitatelja.

Cilj njegovog rada u ovom projektu koji je urađen enciklopedijski, gdje mnogi naslovi mogu biti gotovo doktorski radovi, bio je objasniti: ,,…argument postojanja Božanskog, doktrinarnog sistema u islamu koji doktrinarnom sistemskom logikom, a onda i praktično, životno, dokazuju konstante pamćenja i stalnost sjećanja i svakodnevnog prakticiranja sistema vjere, koji je u historijskom momentu objavljivanja i zemaljske distribucije naprirodan način, nekad logikom stimuliranja a nekad prijetnjom, u skladu s čovjekovom prirodom, oživotvorio se u kulturi pamćenja i sjećanja gradeći identitet muslimanskih naroda, općenito, a dolaskom na Balkan i u Evropu, iidentitet Bošnjaka, posebno.

Autor je to pratio, prvo kroz razumijevanje dva temeljna tradicionalna izvora islama: Kur’an i sunnet Muhammeda, a.s., a potom i kroz pet doktrinarnih, najvećih, vjerskih vrijednosti, ruknova i temelja islama, vezujući ih za koncept pamćenja, sjećanja i kolektivnog izvršavanja i prakticiranja u vidu evolutivne prakse koja se manefestovala u identitetu Bošnjaka.

Otuda, toplo preporučujemo ovu knjigu svim simpatizerima znanja i lijepe riječi u vjerskom, kulturološkom, političkom i općenito civilizacijskom miljeu Bošnjaka, čiji identitet se ostvaruje u svim ovim segmentima. U njoj će, zasigurno, naći mnoga mišljenja i stavove koje je dr. Štulanović apostrofirao i, tako, proširiti horizonte svoga znanja i neophodnih spoznaja, o sebi, svome identitetu, svojoj vjeri i svojoj tradiciji.”

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button