Kulinarstvo

Napravite odlično tijesto za pizzu

Piše: Kristina Žuna, univ. bacc. ing. biotechn. za portal krenizdravo.rtl.hr

Pizza je ukusno i svima poznato jelo koje potiče iz Italije, posebno iz napolitanske regije. Talijansko tijesto za pizzu je tanko i okruglo, premazano umakom od paradajza i obogaćeno raznim sastojcima.

Tradicionalno se pizza peče u krušnoj peći, a svi je mogu jednostavno pripremiti kod kuće.

U nastavku članka saznajte kako napraviti ukusno tijesto za pizzu, kao iz pizzerije.

Tijesto za pizzu – recept

Pizza je raširena po cijelom svijetu zbog toga što se jednostavno i brzo priprema. Kod pečenja pizze nema posebnih pravila, na nju možete staviti što god želite i uživati u omiljenim namirnicama.

Tijesto za pizzu se također može napraviti na više načina, a mi donosimo sve vrste recepata.

Tijesto za pizzu s jogurtom

Najjednostavnije tijesto za pizzu se može napraviti uz pomoć jogurta. To je mliječni proizvod velike nutritivne vrijednosti, koji sadrži kalcij i vitamine B skupine.

Sastojci potrebni za tijesto za pizzu s praškom za pecivo i jogurtom su:

190 grama glatkog brašna + 10 grama za miješenje,

200 grama jogurta,

1 prašak za pecivo,

sol.

Postupak izrade:

U veću zdjelu stavite brašno te mu dodajte so i prašak za pecivo.

Izmiješajte suhe sastojke te dodajte jogurt.

Pomiješajte sve sastojke i umijesite glatko, mekano tijesto na pobrašnjenoj površini.

Ako Vam se čini da je tijesto presuho, dodajte malo mlake vode.

Tijesto bi trebalo biti formirano nakon 7 – 8 minuta miješenja.

Ovo je tijesto za pizzu bez dizanja, pa ga odmah možete razvaljati na veličinu koja odgovara posudi u kojoj ćete peći pizzu. Na tijesto namažite umak za pizzu i dodajte omiljene sastojke. Pizza se obično peče na 200°C 8 – 10 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.

Tijesto za pizzu sa suhim kvascem:

Domaća pizza je obično najukusnija, a pamtimo je po debelom sloju mekanog i ukusnog tijesta. Takvo tijesto se može napraviti s kvascem jer će se uzdignuti i ostati rahlo.

Sastojci potrebni za pizzu sa suhim kvascem:

350 glatkog brašna,

250 grama oštrog brašna,

5 grama suhog kvasca,

1 decilitar mlijeka,

2.5 decilitra tople vode,

1 decilitar maslinovog ili suncokretovog ulja,

2 čajne kašikice soli,

1 čajna kašikica šećera.

Priprema jednostavne domaće pizze:

U velikoj zdjeli izmiješajte sve suhe sastojke.

U posebnoj posudi pomiješajte ulje, margarin i vodu.

Tu otopljenu smjesu ulijte u zdjelu sa suhim sastojcima.

Zamijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplom mjestu.

Pustite tijesto da se uzdiže oko 40 minuta dok se ne udvostruči.

Nakon toga tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga na debljinu od oko 1 cm. Namažite ga umakom za pizzu i dodajte omiljene sastojke.

Na koliko stepeni se peče pizza?

Za ukusnu hrskavu pizzu potrebno je kraće vrijeme pečenja na visokoj temperaturi. Obično se pizza peče desetak minuta na 200 stepeni Celzijusa. Znat ćete da je pečena po zlatnoj boji korice i mjehurićima koji se stvaraju na siru.

Umak za pizzu

Ukusni umak za pizzu možete pripremiti od sljedećih sastojaka:

umak od paradajza (pasiranog),

origano,

sol,

papar,

maslinovo ulje,

šećer,

bosiljak.

Sastojke možete izmiješati i dodati u količinama koje želite, i zapamtite da je umak za pizzu to bolji što je raznovrsniji.

preuzeto sa portala krenizdravo.rtl.hr

Povezani članci