Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku

Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku, nizom aktivnosti u mjesecu septembru.

Značaj podrške

Atifa Buldić-Bešić, u ime Udruženja, za Akos.ba navodi da svake godine Udruženje obilježava zlatni septembar, trudeći se podići svijest našeg društva o problemima s kojima se susreću djeca oboljela i liječena od raka, i njihove porodice.

„Ove godine smo fokus stavili na probleme koji nastaju sa završetkom bolničkog liječenja i stoga smo ovu kampanju obilježili sloganima „Život poslije raka“ i „Borba se nastavlja“. Jedan od problema jeste i povratak djece u matičnu sredinu nakon liječenja te povratak u vršnjačke grupe i školu. Upravo zbog toga organizujemo predavanja u 10 srednjih škola sa područja Tuzlanskog kantona gdje ćemo upoznati djecu i mlade sa psihološkim momentom kod liječene djece i šta to upravo njihovi prijatelji mogu uraditi kako bi taj povratak u društvo bio što lakši i bezbolniji. Predavanje će držati psiholog-pedagog Udruženja, Sabina Duman te će predavanju prisustvovati član grupe MladiCe (mladi liječeni od raka u djetinjstvu) kako bi kroz diskusiju sa djecom kroz lično iskustvo prenijeli kakva je to podrška potrebna djeci oboljeloj i liječenoj od raka. Također, u okviru predavanja ćemo prikazati kratki dokumentarni film „Velika bijela kuća“, kojeg su radile MladiCe, a koji je osvojio glavnu nagradu na Dubrovnik Film Festivalu 2018 i prvu nagradu u kategoriji dokumentarnog filma na 6. internacionalnom studentskom film festivalu „New Wave“ 2019 u Sofiji, Bugarska.“

Građani, kako navodi Atifa, mogu podržati ovu kampanju pozivajući jedinstveni humanitarni broj telefona 17010. Jednim pozivom se doniraju 2 KM, a ujedno se pruža velika podrška mališanima i njihovim porodicama.

Zlatna boja je boja snage, hrabrosti i istrajnosti, a naši zlatni borci prije svega trebaju razumijevanje i podršku, kako to Atifa kazuje.

„Našim zlatnim borcima prije svega treba potpora, da znaju da nisu sami u svojoj borbi, a to podrazumijeva i njihove roditelje i cjelokupne porodice, jer je rak kod djeteta bolest cijele porodice. Mi na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla sprovodimo projekat psihosocijalne podrške gdje naš psiholog radi sa djecom, roditeljima i medicinskim osobljem. Imamo Roditeljski stan na Brčanskoj Malti gdje djeca i roditelji borave i pauzama između terapija, a nisu u mogućnosti ići svojim kućama. U toku je i realizacija projekta izgradnje Roditeljske kuće u krugu Klinike za dječije bolesti. Za sve ove projekte mi trebamo podršku naših građana i javnosti. Ukoliko žele pomoći mogu se javiti u našu kancelariju na Brčanskoj Malti na adresi: 1. tuzlanske brigade broj 1“.

Atifa ističe da postoji saradnja Udruženja sa državom sa svim nivioma vlasti, da su dobijali podršku do sada za razne projekte, te navodi kako su izrazito zadovoljni i zahvalni građanstvu za uključenost u aktivnosti Udruženja.

„Oni su pomogli da se mnogi naši projekti realizuju, kao što je Roditeljska kuća u Sarajevu, a sve to zato što imaju razvijenu svijest o pomoći onim kategorijama društva kojima je pomoć potrebna. Vjerujemo da ćemo i ovom kampanjom doprijeti do njih i uspjeti ukazati na to šta oni sutra mogu uraditi za dijete i roditelja u njihovoj sredini, a koji su suočeni sa ovom velikom i teškom borbom.“

Udruženje nastavlja pružati podršku djeci oboljeloj od raka i nastoji poboljšati uslove liječenja i njegov kvalitet, a kao društvo treba da gradimo svijest o spomenutom, da zlatni septembar mališanima učinimo još zlatnijim, a da i svaki drugi mjesec – bude mjesec nade i podrške.

S tim u vezi, naša sagovornica je uputila i poruku svima onim koji budu čitali ove redove, ukazujući na veličinu učinjenog dobrog djela.

„Bitno je otvorimo svoja srca i budemo podrška onima koji imaju teško bolesnu djecu, jer to je najveća borba koja postoji, borba za život djeteta. Sa malim gestama možemo im puno pomoći i promijeniti njihovo raspoloženje na bolje. Ponekad je samo potrebno da budemo uz njih“ – zaključuje ona.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top