Američka neprofitna ekološko udruženje – EWG – svake godine provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću
Prema provedenim istraživanjima, ‘najprljavija hrana’ za 2018. su jagode, jabuke i špinat. No znači li to da biste ih trebali prestati jesti?
Nažalost, pesticidi su svuda oko nas, a kad je riječ o namirnicama iz standardnog uzgoja, nemoguće ih je izbjeći.
EWG svake godine provodi istraživanja o prisutnosti pesticida na voću i povrću, a najviše od svega zabrinjava činjenica da se ostaci pesticida s voća i povrća ne mogu ukloniti čak ni pranjem.
Najsigurniji su oni plodovi koji na sebi imaju zaštitnu koru pa pesticidi ne mogu do samog ploda. Takvi su mango, avokado i kukuruz. Ipak, većina voća i povrća nema tu koru pa su pesticidi u direktnom kontaktu s plodom.
”Dirty dozen” lista za 2018. otkriva namirnice koje sadrže najviše pesticida, a prema ovogodišnjem izvještaju jagode su se već treću godinu za redom pronašle na ovom zloglasnom popisu.
Kompletna lista najzagađenijeg voća i povrća uključuje:
Jagode
Špinat
Nektarine
Jabuke
Grožđe
Breskve
Trešnje
Kruške
Paradajz
Celer
Krompir
Slatka paprika
Dakle, svakako dobro razmislite prije nego idući put u trgovini poželite kupiti ove namirnice. Najsigurnije je kupovati namirnice iz ekološkog uzgoja ili pak da ih uzgajate sami.
S druge strane, postoje stručnjaci za hranu koje tvrde da su istraživanja EWG-a neutemeljena te da je količina pesticida na namirnicama premala da bi mogla negativno utjecati na zdravlje.
Dakle, ako već pretražujete popis i razmišljate o kontaminiranim proizvodima koje imate u svom frižideru, nemojte paničariti. EWG tvrdi da je kontaminirano voće i povrće ipak zdravije od procesuiranih namirnica. Želite li pak smanjiti pesticide u svojoj prehrani, jednostavno promijenite svoje kupovne navike. Kupovina organski uzgojenog voća i povrća je jedna od najboljih zaštitnih mjera u borbi protiv pesticida.
EWG-ova lista namirnica koje sadrže najmanje pesticida:
Avokado
Kukuruz
Ananas
Kupus
Luk
Slatki grašak (smrznuti)
Papaja
Šparoge
Mango
Patlidžan
Kivi
Dinja
Karfiol
Brokula
Izvor: Prevention.com