Namirnica u fokusu: Recept s mahunama za prste polizati
Ne debljaju, a u sebi sadrže bogatstvo vitamina i minerala – iskoristite sezonu mahuna!
Mahune sadrže proteine i ugljikohidrate, imaju nešto malo masti, a čak 90 posto njihovog sastava čini voda, pa zbog toga imaju malu kalorijsku vrijednost. Bogate su vitaminima C, B6, K, biotinom, folnom kiselinom, pantotenskom kiselinom, tiaminom i beta-karotenom, te mineralima kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem, cinkom, fosforom, jodom, bakrom, selenom…
Kod kupovine svježe mahune, bez obzira na vrstu, obratite pozornost više stvari:
- izvana moraju imati jednoličnu i glatku površinu, te zdravu prepoznatljivu boju
- moraju biti čvrste strukture, a kada ih prelomite moraju pucati, ne smiju davati dojam mlohavosti i žilavosti
- pripazite da nemaju „žicu“ (“konac”), odnosno da rub mahunarke koji se proteže po njezinoj dužini nema žilavu sponu koju je gotovo nemoguće skuhati, a te zbog toga umanjuje njihovu gastronomsku vrijednost.
Sada je vrijeme i da skuhate ukusno jelo od mahuna i razveselite svoje ukućane novim okusima koji će im se sigurno svidjeti.
Kremasta supa od žutih mahuna i krompira
Sastojci
2 kašike maslaca
1 veliki sitno nasjeckani crveni luk
4 šoljice žutih mahuna – tankih ili plosnatih (očišćene i natrgane na manje komadiće)
4 šoljice krumpira, oguljenih i nasjeckanih na kockice
6 šoljica pileće juhe
1 i po šoljica mlijeka
3 kašike brašna
2-3 kašike sjeckanog mladog luka za posluživanje
2-3 kašike sjeckanog poprženog špeka za posluživanje
Soli i bibera po ukusu
Opcionalni dodaci: nasjeckani vlasac ili kopar, malo dimljene crvene paprike
Priprema:
Popržite luk na maslacu dok ne porumeni. Zatim dodajte mahune, krumpir i pileći temeljac. Kuhajte sve dok krompir ne omekša nekih 20 minuta. Pomiješajte brašno i mlijeko, pa postepeno dodajte u supu (kako se ne bi previše zgusnula) – zgusnite je po želji. Kuhajte još 5 minuta i po potrebi dodajte soli i bibera.