Brak i porodica

Najveće zablude  o mamama domaćicama

Mnoge sebi nađu hobi, povremeni posao, prave nešto svojim rukama, pokreću poslove, brinu se o djeci i slično. Zato, razbijamo neke od najčešćih predrasuda i zabluda o mamama domaćicama:

Mame domaćice su kući jer su tako same izabrale.

U većini slučajeva, mame postaju domaćice jer je tako „ispalo“. Da li zbog toga što ne mogu da nađu posao ili je tako bolje za djecu i porodicu. Sama činjenica da je neko domaćica ne mora da znači da je u pitanju samo želja i volja te osobe i nije uvijek odluka koja dolazi samo iz srca.

Samo određeni tip žena može da bude mama domaćica.

Jednostavno netačno! Ne postoji nijedan tip žene (ili muškarca) koji posjeduje posebne karakteristike zbog kojih bi ta osoba bila savršena za domaćicu. Mnogo je različitih vrsta porodica i roditeljskih stilova koji mogu, iz različitih razloga, odlučiti da je ostanak mame kod kuće dobro rješenje za njih.

Mamama domaćicama je uvek sređena kuća i skuhan ručak.

Ha, ha, ha! Možda onima koje baš vole da sređuju i kuhaju (ili imaju kućnu pomoćnicu). Mnoge domaćice će vam reći da su im djeca u fokusu. A kuća, pa ona može da čeka. Jednostavno, domaćica ne znači samo čistačica i kuharica.

Ako je neko mama domaćica to znači da je stalno kod kuće.

Obično ljudi misle da ako je mama domaćica to znači da sjedi kod kuće i čeka njih da je posjete ili zatraže neku uslugu. I onda se iznenade da je odvela djecu na sport, otišla na neki kurs ili da prošeta itd. Dakle, to što mame domaćice provode više vremena kod kuće ne znači da su po cijeli dan tu.

Mame domaćice su lijene i ne zanima ih “pravi posao”

Ovo „pravi posao“ je namjerno pod navodnicima jer je vrlo diskutabilno šta to znači. Ako će mama raditi negdje gdje će biti potpuno nezadovoljna i stalno iscrpljena, bolje je da barem neko vrijeme bude domaćica. Ali, i to podrazumjeva određene obaveze, praćenje rasporeda i rad kao i onaj na poslu.

Mame domaćice samo troše muževljeve pare.

Ovo je pomalo tužna izjava, naročito ako dolazi od druge žene i majke. Nijedna mama pa ni ona koja je domaćica ne troši muževljeve pare već upravlja kućnim budžetom tj. zajedničkim novcem. Za to su potrebne i te kako dobre vještine.

Mame domaćice su kod kuće da bi provodile više vremena sa djecom.

To što je neko domaćica ne znači da svaki minut provodi bdijući nad djecom. Kada su djeca mala, normalno je provoditi više vremena sa njima, ali kasnije, kako rastu, to što je mama kući znači da je dostupnija svojoj porodici. To može da podrazumjeva i odvođenje i dovođenje djece sa raznih aktivnosti, završavanje administrativnih poslova za porodicu, odlazak na poneki kurs i sl. Svakako ne znači da je mama stalno nad i sa djecom.

Mame domaćice se igraju sa djecom po cjeli dan.

Ovo bi moralo da podrazumjeva da svaka mama domaćica voli da se igra sa djecom a što niko ne može da tvrdi. Ima onih koje vjeruju da djeca treba da budu djeca i da se igraju sama sa sobom ili drugom djecom. I naravno, mama domaćica možda radije obavlja kućne poslove ili surfuje po internetu, a možda piše i svoj blog.

Sve mame domaćice vole to što rade.

Istina je da ne morate da volite svaki delić činjenice da ste domaćica da biste to dobro radili. Biti domaćica je kao i svaki drugi posao – ima dobrih i loših dana, prelijepih momenata i onih malo ružnijih, ali sve to dolazi sa zanimanjem.

Mame domaćice su mahom nedovoljno obrazovane.

A istina je da mnoge mame domaćice imaju i univerzitetsku diplomu. Jednostavno, nema pravila. Može se desiti da je neko domaćica igrom slučaja, a nekome je to svjestan izbor. Kako god bilo, mame domaćice nisu neobrazovane.

Porodice gde je mama domaćica mora da su bogate.

Mnogi misle da „čim je žena kod kuće to znači da imaju mnogo para“. Apsolutno netačno. Biti domaćica nema mnogo veze sa parama. Većina njih bi sigurno voljela da je to istina, ali imajući u vidu poslovne prilike u zemlji, to jednostavno nije tačno. Ne mora da znači ni da su te porodice siromašnije jer se odluka da mama bude kod kuće donosi najviše zbog što boljeg doprinosa odgoju i vaspitanju djece.

http://www.najboljamamanasvetu.com

Povezani članci

Back to top button