Brak i porodica

Najveće greške svekrva: “Zašto mi to nije rekla u lice!?!”

Ovako to počinje: tvoj budući muž ti kaže da će te njegova porodica voljeti, a posebno njegova majka.

Ti si kćerka koju nikada nije imala. Možeš pretpostaviti da to znači da će podupirati sve tvoje izbore, da će ponuditi pomoć kad je upitate za pomoć, ali će u suprotnom, ostati izvan vašeg života i braka. Kako idealno.

U međuvremenu, njegova majka ima vlastite fantazije. Ona pretpostavlja da, s obzirom da volite njenog sina, vi je posmatrate kao autoriteta za brak i djecu – i njenog sina, piše portal europe.newsweek.com.

Naravno da ćete željeti mnogo savjeta od nje zato što želite da budete samo kao ona. Ona ne može čekati da vam počne “pomagati”.
Nazovite to sudarom fantazija. Rezultat: 60 posto žena koristi riječi kao “napet”, “užasavajuć” i “jednostavno strašan” kako bi opisale svoj svekrva/snaha odnos.

Na osnovu višegodišnjeg istraživanja, psiholog sa Cambridge univerziteta, Terri Apter, u svojoj novoj knjizi, What Do You Want From Me? kaže da se većina problema u praksi može pratiti do neizgovorenih ali sukobljenih očekivanja i pretpostavki.

Na primjer, mnogo snaha pretpostavlja da bez obzira na to koliko su moderne njihove svekrve, one će im suditi na osnovu standarda tradicionalnih domaćica: sposobnost da održe čistu kuću, da budu dobre u kuhinji i da pravilno podižu djecu. U isto vrijeme, svekrve često tumače odluke svojih snaha koje drugačije rade stvari kao odbijanje vlastitog izbora.

Najveće greške koje svekrva može napraviti:

1) Pretpostavlja da snaha želi njen savjet. Većina snaha ne želi čuti: “Ovo je ono što sam ja radila tako da je to ono što ti trebaš učiniti.”

2) Smatra da se odnos majka-sin neće promijeniti nakon braka. Umjesto toga, majke trebaju pretpostaviti da će trebati pregovarati o novom načinu komuniciranja sa svojim sinovima.

3) Nudi da pomogne u kućanskim poslovima ili discipliniranju djece. Ponuda za pomoć se često doživljava kao kritika. Ulazeći u kuću i govoreći: „Pusti mene da ispeglam košulje mog sina umjesto tebe,” snahi se nesvjesno govori da je to ustvari uloga njene svekrve.

4) Previše pokušava da bude fina i prijatna. Neke žene su toliko zabrinute time da će biti strašne svekrve, te se počnu ponašati previše pristojno, nikada ne kažu ništa spontano, a to može staviti pravi pritisak na odnos. Ne bi trebalo djelovati kao da ste stalno zabrinuti i nemojte misliti da bi se zbog jednog neslaganja mogao raspasti cijeli odnos.

5) Kritiziranje snahe pred sinom. Ovo bi trebalo biti očito, ali vrijedi naglasiti koliko je to štetno, jer će sin vrlo vjerojatno pomenuti tu temu svojom ženi. Ne samo da će se ona vjerojatno naljutiti na svekrvu (“Zašto mi to nije rekla u lice!?!”), nego će se vjerojatno osjećati i uvrijeđenom (“Zašto mi to spominješ? Ti bi trebao biti na mojoj strani!”). To samo pogoršava stvar.

Bolje je da svi zajedno razgovarate o problemima i stvarima koje vas muče.

Za Akos.ba preveo Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button