Moja putovanja

Najljepši gradovi na svijetu

Grad svjetlosti i veleljepna Ajfelova kula… Miris turskih baklava i šarenilo turskih kupatila ili pak sjaj njujorkških ulica i širokih bulevara… Ovo su samo neke ljepote koje nose veliki i mali gradovi širom svijeta koji su zbog svojih posebnosti i ljepota ponijeli epitete top 10 najljepših gradova na svijetu.

Pariz – grad svjetlosti

S obzirom na sve što Pariz nudi nije čudno zašto je baš on jedan od najposjećenijih gradova na svijetu. Njegove dugačke ulice, šarenolike građevine i obale rijeke Sene godišnje posjeti oko 50 miliona turista.

Najpoznatije i najposjećenije građevine ovog evropskog grada su svjetski poznat Ajfelov toranj, Luvr i Jelisejska polja.

London – grad koji je uvijek u modi

Iako je mnogima prva asocijacija na London moda, ovaj grad nosi još mnogo toga što ne biste smjeli da propustite. London nije samo prijestonica Ujedinjenog Kraljevstva, već ga mnogi smatraju prijestonicom cijele Evrope.

To je grad u kojem živi preko 300 različitih nacionalnosti.

Koliko je njegov društveni i kulturni život bogat govori i to da ga često turisti nazivaju gradom koji nikad ne spava.

Zbog svih sadržaja koji ovaj užurbani grad nudi, ni deset dana nije dovoljno da se obiđu sve ljepote Londona.

Rijeka koja protiče kroz London, Temza, je zaštitni znak ovog grada. Ona je doprinijela tome da London postane finansijski i politički centar, centar mode i kulturnih dešavanja.

Gdje god da krenete u Londonu imate šta da vidite.

Ovo su samo neke od znamenitosti Londona  koja su nadaleko poznata. Bakingemska palata, pokretni Tauer Bridž, Londonska kula i Katedrala Svetog Pavla.

Firenca – grad umjetnosti

„Grad umjetnosti“ kako mnogi nazivaju Firencu, mali grad u Italiji, središte Toskane. Svojim posjetiocima nudi niz kulutrnih sadržaja i predivnih građevina koje i one najiskusnije putnike ostavljaju bez daha.

Iako grad nije veliki, njegova ljepota je očarala i mnogobrojne poznate ličnosti iz prošlih vremena. Oni su inspiraciju za mnoga poznata djela našli upravo ovdje.

Čuveni gastronomski specijaliteti kao što su italijanske paste i pizze i nadaleko poznati italijanski sladoled, koji ostaje svima u sjećanju.

Ono što ne biste trebali da propustite u ovom prelijepom gradiću je svakako Duomo, kompleks Santa Maria del Fiore.

Istanbul – grad najboljih trgovaca

Grad najupornijih i najboljih trgovaca, cjenkanja na ulicama, najboljih turskih baklava i čuvene turske narodne muzike. Kod nas još poznata i po hit serijama turske produkcije koje su na velika vrata ušle u domove našeg stanovništva.

Istanbul, grad koji je dom za preko 15 miliona ljudi, iako nije glavni grad Turske on je kulturni, ekonomski i istrorijski centar ove lijepe zemlje.

Ovaj grad nudi turistima raznovrsne atrakcije a prva asocijacija na Tursku i sam Istanbul jesu veleljepne džamije.

Ovaj evropski grad je mjesto gde se spajaju različite kulture, vizantijska, grčka, rimska, otomanska i moderna turska kultura.

Grad je spoj modernog i starog, od crkava i sinagoga do raskošnih trgova i skupih butika, od siromašnih gradskih četvrti do bogatih zlatom okovanih dijelova grada.

Ukoliko vas put nanese u ovaj grad nikako ne smjete propustiti da vidite najatraktivnije turističko mesto Sultanhamet, koji je i najstariji dio grada.

Ovaj deo Instanbula je poznat po lijepo uređenim uličicam koje krase drvene kuće, lijepo uređena dvorišta sa raznolikim cvjećem, kaćići i kafei, a poznato je i po velikom broju mačaka koje možete vidjeti gotovo svuda.

Pored Sultanhameta, ne propustite da obiđete i Aja Sofiju, Baziliku Cistern i Plavu džamiju.

Jerusalim

Jerusalim, grad koji još nazivaju i „grad mira“, „sveti grad“, „zlatni grad“, „svetilište svih svetilišta“, „pupak svijeta“…

Sami nazivi govore koliko je pažnje privlačio ovaj grad i koliko uticaj je imao kako u prošlosti, tako i sada. U njemu se spajaju različite vjere, on je sveto mesto i za hrišćane i za jevreje  i za muslimane.

Svake godine veliki broj vjernika dođe u ovaj grad, bilo kao hodočasnici, ili pak kao turisti koji žele da osjete duh Jerusalima.

Njujork – grad stranaca

Sve ovo dovešće vas u situaciju da ukoliko se prvi put nađete u Njujorku osetite neku strepnju i strah da li ćete se snaći u moru ljudi, visokih zgrada i sjajnih izloga luksuznih prodavnica.

Prvo što biste trebali da uradite kad se nađete na ulicama Menhetna je da se popnete na Empajer Stejt Bilding. Tad ćete uvideti šta je u stvari Njujork, ostrvo koje ima 12 avenija sa 240 ulica.

Njujorčani, kao i većina Amerikanaca, vole da jedu van kuće, pa ne bi trebalo da vas iznenadi to što na svakom ćošku možete naći prodavnice brze hrane.

Ovaj narod je poznat po tome da može da jede bilo gde, na ulici, u parkovima, svuda možete videti ljude koji nose hranu ne mareći u šta je ona zapakovana. To rade gotovo svi! Od uličnih prodavaca do nekih od najbogatijih ljudi sveta.

U Njujorku morate obići Tajms Skver, koji važi za srce Menhetna. Zatim Central park sa svoja tri jezera. Bruklinski most i neke od hiljadu muzeja koliko ih ima u Njujorku od kojih je najpoznatiji Metropoliten.

Ako dođete u Njujork, obavezno morate otići u čuveni šoping u najveću robnu kuću „Mejsi“, koja se nalazi između 33 i 34 ulice Šeste i Sedme avenije.

Prag – povratak u historiju

Imate slobodan vikend i želju da vidite neki novi grad? Prag je grad koji je idealan za posetu koja kratko traje. Grad mali i skockan tako da u toku dva dana možete da vidite sve njegove čari i lepote ukoliko se dobro organizujete.

Glavni grad Češke, obiluje arhitektonskim i istorijskim tekovinama. Ovaj grad ima dušu, pa mnogi turisti koji jednom dođu u ovaj mali evropski grad, za nekoliko godina požele da se ponovo vrate u njega.

Stari gradski trg, najposećenije mesto u gradu, sa svojim Astronomskim satom, mami svake godine veliki broj posetilaca.

Trebalo bi posetiti i Kulu starog grada, Trg republike, Galeriju viteškog reda, Gradsku vijećnicu.

Sidnej – jedan od najskupljih gradova na svijetu

Sidnej je najnaseljeniji grad u Australiji i najveći grad na južnoj hemisferi. Prve asocijaije na ovaj prelijepi grad su njegovi zalivi, rijeke i uvale.

Veoma tražen kao svjetski poznata turistička destinacija Sidnej je poznat po plažama i dvije turističke atrakcije, a to su Sidnejska opera i Sidnejski lučki most.

S obzirom na to da je Sidnej najskuplji grad u Australiji, a zauzima 21. mesto na skali najskupljih gradova svijeta, pa ne čudi što su najčešći turisti koji ovaj grad posjećuju poznate ličnosti i biznismeni sa dubokim džepom.

Ukoliko ste ljubitelj riblje i specijaliteta mora, ovde možete na ribljoj pijaci kupiti najrazličitije vrste svježe ribe i morskih plodova, a imate dostupnu i kratku školu kuhanja.

Barselona – Gaudijev grad

Gaudijev grad, prva asocijacija je upravo Barselona, jedan od najljepših gradova Evrope i svijeta. Milioni turista svake godine dolaze da vide grad koji je smješten na obalama Mediterana, a okružen šumama i planinama Koljserola.

Osnovan još u vrijeme Rimskog carstva, danas je jedna od glavnih turističkih destinacija. Proljeće i jesen su godišnja doba koja su najpogodnija za posetu Barseloni.

Tada gužve manje i možete u opuštenoj atmosferi uživati u njenim čarima, dok je za ljeto tipična izuzetna gužva.

Ovi odabrani gradovi spadaju u neke od najljepših gradova na svijetu, a na vama je da sami odaberete onaj koji je vama najprivlačniji i čije ljepote su vas najviše zaintrigirale.

http://toposiguranje.rs

Povezani članci

Back to top button