Kolumne i intervjuiKutak za ženu

Ovo je poruka tebi: budi skrivena poput bisera

Obaveza je svakog muslimana, da poziva na dobro! Takva obaveza, ne može i ne smije biti teret, nego radost. Pronađite svoj način pozivanja u dobro, osmijehom, lijepim ahlakom, svojim primjerom, širenjem selama i mnoštvo drugih načina, i uživajte u ulozi onog koji na dobro poziva!

Žena je pola ummeta i odgaja drugo pola

Moj način pozivanja u dobro jeste ovaj,  poruka svim ženama, majkama, sestrama, jer žena ima veoma jak uticaj na cjelokupan sistem oko nas.

Draga sestro, Allah swt stvorio te kao žensko biće. Stvorio te kao krhko biće, pri tome ne misleći da lahko padaš pred iskušenjima, nego kao biće puno ljubavi koju daje i uzima. Stvorio te kao lijepo biće, pri tom ne smatrajući lijepim utezanje tijela, šminkom izmijenjenog lica, i namirisanog tijela toliko da se tvoj trag kilometrima iza tebe ostavlja. Stvorio te kao vedro biće, pri tome ne smatrajući vedrim glasan osmijeh, koji privlači pažnju.

Draga moja, Srce je tvoje ispunjeno ljubavlju. Lice je tvoje blago, ali mila moja, stav je tvoj čvrst. Tvoje su odluke čvrste i tvoj karakter je nepokolebljiv. Odlučna si, jaka i istrajna. Primjer si onima koji su oko tebe, i onima koji će iza tebe doći. Prihvati taj stav i teži da budeš što bolja.

Žensko sam i ja. Znam da je vrijeme u kojem živimo, samo nadmetanje jedne nad drugom, ali ti i ja budimo primjer drugačijeg. Mi smo iste. Jednako isto želimo ljubav i pažnju. Jednako isto imamo potrebu da budemo lijepe i dobre, i zato se pomažimo. Budimo zajedno pred svim usponima ali i padovima. Zato želim biti tu, i želim ti pružiti jedan od najvažnijih savjeta koji žena može pružiti ženi.

Skrivena poput morskih bisera

Želim da budeš posebna. Da budeš skrivena i tajnovita. Biser kojeg ne vidi svako, čuvan onome ko ga zasluži. Lijepa i kao školjka, sa posebno blistavim biserom iznutra. Pišem ti s ljubavlju, mila moja, ako još uvijek nisi odlučila biti skriveni biser, pozivam te da što prije odlučiš. Mi ne znamo. Nije nam dato vrijeme koje ćemo provesti na ovoj prolaznoj putanji do neprolaznog života, zato požuri.

Odluči se sama, i uzrokuj da prvi pokrivač kojeg ćeš na sebe staviti bude – Hidžab. Znam, nije lahko. Barem tebi tako izgleda, ali je lahko. Ne samo lahko, nego lijepo. Osjećaj za koji molim Allaha da svako doživi. Osjetit ćeš samopoštovanje jer si dovoljno jaka da ispuniš još jedan propis Uzvišenog Allaha i nikog se, osim Njega, ne bojiš. Vrijedit ćeš. Bićeš poštovana. Bićeš posebna. Nećeš se uklapati u jednoličnost današnjih djevojaka.

Najljepši je osjećaj znati da na sebi nosiš kelime i šehadet. Svojom pojavom, bez ijedne riječi, reći ćeš svakom; Nema Boga osim Allaha, i Muhammed savs je Njegov poslanik. Treba li dalje da ti pričam? Znam da te obuzeo poseban osjećaj nakon ovog saznanja ali ima još. Još je ljepši osjećaj znati da te Gospodar nebesa i zemlje posmatra zadovoljan. Nije li? Molim te, dozvoli sebi luksuz da doživiš taj osjecaj. Suze uzrokuje.

Uzrokuje li suze saznanje da te neko drugi gleda zadovoljan? Ne uzrokuje mila sestro.. Ne uzrokuje. Pričat ću ti još o osjećaju kada pokrivaš svoje lijepe kose. Skrivaš ih. Ne daš ih svakom, jer ni ti nisi svako. Pokriješ ih i ljepša si. Mnogo ljepša nego što misliš i nego što bi bez svoje mahrame bila. Sa svojom mahramom, nosiš znak čistoće. Čistija si od miska.  Gdje god pođeš, bez ijedne riječi, znak čistoće je uz tebe.

Izbor je na svakoj od nas

Ti biraš. Hoćeš li dopustiti da je tvoja ljepota svima pristupačna ili je posebna, za posebnog. Misliš li o tome kako je njemu posebno kada zna da je tvoja ljepota samo za njega? Jeste. Sigurno jeste. Uzrokuješ i njemu osjećaj posebnosti.

Pokriti svoje tijelo nije teško. Lijepo je, ponosno je. Ponos je pokriti tijelo i izaći na ljetnim temperaturama, pružajući svakom osjećaj čuđenja i upitnika iznad glave; kako im nije vruće? Nije. Prijatno nam je. Ne osjetiš ti jačinu sunca onda kada znaš da je Gospodar zadovoljan, jer taj osječaj pruža najljepši hlad.

Poseban je osjećaj odgavarati na pitanja o hidžabu, biti čvrsta i hrabra, sve u ime Jednog Jedinog. Ako si se odlučila, molim te vrati se i pročitaj o ženi. Jer hidžab nije samo riječ, nije samo mahrama, i nije samo pokrivanje tijela. Budi dostojna hidžaba izvana i iznutra.

Vjeruj mi, sestro mila, da je to jedna od najljepših ovosvjetskih časti za ženu. I molim te, budi svjesna toga i ti koja ga nosiš.  A ti koja nisi, molim te doživi je. Ne dozvoli da bude kasno. Doživi. Dođi na naš put i nemoj da se bojiš jer boji se samo Jednoga. Pomozi nam, da zajedno ustrajemo i napredujemo u borbi na Njegovom Putu. Na jedinom ispravnom putu. Čekamo te, ali znaj..vakta nema mnogo.

Za Akos.ba piše: Alma Muharemović

Povezani članci

Back to top button