Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Najčešće „opravdanje“ među Bošnjacima – „Imamo mi i većih problema“

Najčešće „opravdanje“ među Bošnjacima – „Imamo mi i većih problema“

Ako bi se nekada pravila lista naroda s najviše opravdanja, kako potrebnih, tako i nepotrebnih, Bošnjaci bi, siguran sam, bili u samom vrhu te liste. Opravdanja više nisu produkt naše nemoći, nego postaju navika i koristimo ih za sve ono što ne želimo ili nećemo promijeniti.

Piše: Ismail Ćidić

Naša opravdanja više ne biraju temu u kojoj će se spomenuti, ali ubjedljivo dominiraju vjerska pitanja i teme o muzičkim i ostalim nemoralnim događajima koji su nam servirani iz Srbije.

Među svim opravdanjima ističe se „imamo mi i većih problema“ koje je univerzalno i postalo je primjenjivo u bilo kojoj situacija i bilo kada. Ono ne odražava našu svijest i zabrinutost da zaista postoje veći problemi, nego služi kao paravan da su ovi manji, svakodnevni ništa naspram ovih većih. Problem treba detektovati, spoznati da je to zaista problem i raditi na rješavanju, a ne ići lakšim putem.

Zašto bismo mi pričali o tome da gradnja ogromnih nišana, stubova i ukrasa na mezarjima nema nikakvog uporišta u Kur’anu ili sunnetu kada se ratuje u određenim islamskim državama. To što mi ništa ne možemo uraditi da spriječimo rat među muslimanima u drugim državama je nešto sasvim drugo.

Zašto bismo mi pričali o tome da Bošnjaci ne bi trebali prisustvovati toliko očekivanom finalu Zvezdi Granda u Sarajevu kada, eto, „imamo većih problema“.

Nažalost, iz godine u godinu sve više idemo linijom manjeg otpora i postalo je bolje izmisliti nešto što nema veze s problemom, nego se s njim suočiti i pokušati ga riješiti.

Sastavni dio ljudskog života su greške, ali se snaga čovjeka ogleda u tome da li će i kako će ih ispraviti. Običan narod niti može zaustaviti rat u Sriji niti usvojiti SSP ili riješiti neki drugi veći problem, ali to ne znači da Bošnjaci ne trebaju pričati o svakodnevnim situacijama koji se tiču svih, od primjera pretjeranog ukrašavanja mezarja, pa sve do podržavanja nemoralnog srpskog TV showa. Naravno, ovo su samo dva od mnogih primjera.

Onog trenutka kada počnemo raditi na rješavanju manjih problema koji se direktno tiču nas i kada budemo ustrajni u tome, možemo očekivati, ako Bog da, dan kada ćemo utjecati i na rješenja toliko puta spomenutih velikih problema.

„Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sebe.“

emsa.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top