Zdravlje

Načini podizanja imuniteta u sezoni prehlada

Namirnice koje su idealni saveznik za jačanje imuniteta i koji su trikovi za održavanje organizma zdravim

Jesen sa sobom donosi veliki nedostatak vitamina D koji u kombinaciji s manjom količinom kretanja uzrokuje pad imuniteta.

Imunitet predstavlja prirodni obrambeni sistem organizma čija je glavna zadaća proizvodnja antitijela koja ga štite od raznih bolesti. Stručnjaci kažu da upravo u jesen imunitet počinje najviše slabiti zbog raznih faktora kao što su smanjeni unos tekućine, puno manje kretanja i svježeg zraka nego u ljetnim danima, te svakodnevni stres i neuravnotežena prehrana. Užurbani način života također uzima svoj danak i odražava se negativno na naše zdravlje.

Ono što svakako možemo učiniti je uticati na poboljšanje prehrane i povećanje tjelesne aktivnosti kako bi naš imunitet održali jakim i zdravim čak i za vrijeme hladnijih jesenskih i zimskih dana. Najvažnije je konzumirati uravnotežene i zdrave obroke, održavati formu redovitom vježbom i paziti na važne dodatke prehrani kojih nam često može manjkati. To su vitamin C, vitamin D, cink i željezo.

Pročitajte koje sve namirnice su idealni saveznik za jačanje imuniteta i koji su trikovi za održavanje organizma zdravim.

GLJIVE

Gljive sadrže vitamin D kojeg nam svima tijekom hladnijih jesenskih dana zaista nedostaje. Šampinjoni su i posebno oružje u borbi protiv prehlada jer su bogate antioksidansima, te vitaminom rivoflavinom koji je zaslužan za jaki imunitet. Osim toga, šampinjoni i vrganji imaju doista visok udio proteina i vlakana što je odlično za zdravlje, a sadrže i antiupalna i antiosidativna svojstva što ih automatski svrstava u glavne saveznike u borbi protiv prehlade, gripe, kardiovaskularnih bolesti i sl.

 

LISNATO POVRĆE

Ako vam kronično nedostaje vitamina i kalcija, brokule, špinat, karfiol i kelj sjajni su izvor beta-karotena i vitamina E i C. Brokula je vrlo ukusno povrće koje sadrži količinu vitamina C gotovo u jednakoj mjeri kao i limun. Pripazite kod kuhanja da ju ne skuhate previše jer će sva njena nutritivna svojstva otpustiti u procesu kuhanja. Vrlo je lako probavljiva namirnica, ima antioksidativno djelovanje, te pomaže kod gripe, prehlade i bronhitisa. Kelj sadrži velike količine željeza, vitamina K, C i kalcija i njime se lako može regulirati problem s viškom kilograma. Odličan izvor zdravih nutrijenata je i karfiol koji obiluje bitaminom C i K i vlaknima. Idealan je za kremaste juhe, a ima i antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje. Špinat je prepun minerala, kalija i magnezija, te željeza, a uz zdravlje očuvat će i poboljšati izgled vaše kože, kose i noktiju zbog visokog udjela vitamina B.

 

GREJP

Ova zanimljiva namirnica sadrži toliko blagodati za naš organizam da bismo ga trebali konzumirati što češće možemo. Sadrži limonoide koji imaju antikancerogena svojstva, a izvor je vitamina C, vlaknima i vrlo vrlo siromašan kalorijama, što ga automatski karakterizira kao idealnog partnera prilikom reguliranja viška kilograma i kod stvaranja vitke linije. Idealan je saveznik za jačanje imuniteta i u prevenciji prehlade.

 

ORAŠASTI PLODOVI

U orašaste plodove između ostalih ubrajamo orahe, bademe, lješnjake, indijske oraščiće, te pistacio. Iako spadaju u voće, izgledom nimalo ne podsjećaju na voćke, a i ne sadrže šećere, već obiluju zdravim masnim kiselinama, vlaknima, vitaminima E i B, pa čak i bjelančevinama. Prepuni su antioksidansa, reguliraju tjelesnu težinu i smanjuju upalna stanja. Bademi su odlični za borbu protiv stresa, a na dnevnoj bazi dovoljno ih je pojesti jednu šaku. Sjajna su zamjena za nezdrave grickalice i predstavljaju odličan i zdrav međuobrok.

 

CRVENO MESO

Crveno meso u koje spadaju govedina, teletina i janjetina ima vrlo velik uticaj na zdravlje jer obiluje željezom, aminokiselinama, pa čak i vitaminom B. Ipak, trebalo bi ga u organizam unositi vrlo kontrolirano jer unatoč svim pozitivnim nutrijentima, crveno meso zbog zasićenih masnih kiselina kojima obiluje može uzrokovati povišeni krvni pritisak i holesterol ako ga se uzima više od preporučenog.

 

ČAJEVI

Crni čaj, zeleni čaj, čaj od đumbira, čaj od šipka samo su neki od čajeva koji osiguravaju snažan i jak imunitet i koji tjeraju bakterije i viruse u sezoni prehlada. Reagirajte na vrijeme i iskoristite sve naše savjete kako biste ojačali svoj imunitet prije nego vas napadnu bolesti. Budite zdravi i sretni.(zena.rtl.hr)

 

 
akos.ba

Povezani članci

Back to top button