Zdravlje

Nevjerojatne stvari koje će se dogoditi kada ispravite svoje držanje

Popravite svoje držanje i očekuju vas mnoge pozitivne promjene

Dobro i uspravno držanje važan je dio zdravog načina života, a nešto je što mnogi od nas zaboravljaju. Rad za računalima te općenito sjedilački način života i nedostatak fizičke aktivnosti mogu dovesti do problema s kralježnicom u kasnijoj životnoj dobi.
Dok smo mladi nismo svjesni činjenice koliko loše držanje može štetno utjecati na naše zdravlje. Želite li izbjeći negativne posljedice lošeg držanja, počnite više pažnje obraćati na svoju kralježnicu, osobito dok ste za računalom. Koliko vam se god možda u početku uspravan položaj činio čudan ili neudoban, s vremenom će vam postati navika a početi ćete primjećivati i mnoge druge prednosti uspravnog držanja.
Imate li problema s pravilnim držanjem tijela, postoje mnoge vježbe koje pomažu a osobito je korisna joga.
U nastavku vam otkrivamo samo neke od pozitivnih promjena koje će vam se dogoditi kada ispravite svoje držanje…
1. Imati ćete više energije
Kod uspravnog držanja naša dijafragma može mnogo učinkovitije funkcionirati pa se samim time popravlja i način disanja, otkrivaju fizioterapeuti. Primjerice, kod pogrbljenog je držanja naša dijafragma ograničena što može dovesti do smanjena kapaciteta pluća što pak u konačnici loše utječe na disanje. Zapravo, velika većina ljudi diše na posve pogrešan način, a jedan od razloga za to je upravo loše držanje. Kod uspravnog držanja popravlja se i rad pluća te disanje što pak dovodi do boljeg protoka kisika te samim time osjećamo i puno više energije.
2. Sagorjeti ćete više kalorija
Dobro držanje poboljšava cirkulaciju i omogućuje nam da bolje iskoristimo kisik, a to će najbolje osjetiti oni koji vježbaju ili se bave nekim oblikom fizičke aktivnosti. Naši su zglobovi u mnogo boljoj poziciji kada se držimo uspravno te na taj način možemo kod vježbanja sagorjeti mnogo više kalorija u usporedbi s nekim tko se drži pogrbljeno.
3. Smanjit će se glavobolje
Loše držanje može biti krivac za učestale glavobolje, iako toga nismo svjesni. Loš položaj leđa i zgrčeni mišići s vremenom mogu uzrokovati pritisak u glavi. Da biste to izbjegli, ispravite svoje držanje. Uši uvijek moraju biti u ravnini s ramenima, a ramena neka budu lagano zabačena.
4. Oslobodit će se pritisak u zglobovima
Zbog lošeg držanja najviše pate zglobovi. Tokom duljeg razdoblja, loše držanje može dovesti do upala i hroničnih bolova u zglobovima. Također, pati kičma koja se kod jako lošeg držanja može u potpunosti iskriviti. Dobro držanje poravnava i uravnotežuje mišiće, smanjuje kompresiju zglobova i rizik od povreda.
5. Manje stresa
Nedavne studije sa Univerzitetau Aucklandu pokazale su da se pravilno sjedenje ravno može koristiti kao mehanizam za suzbijanje stresa. Prilikom istraživanja sudionici su bili podijeljeni u dvije skupine i svakoj je skupini dodijeljena ista grupa zadataka. Sudionici prve skupine sjedili su u uspravnom položaju, a sudionici druge skupine sjedili su pogrbljeni. Nakon završetka testiranja, sudionici iz prve skupine osjećali su se oduševljeno i energično, a ovi iz druge grupe osjećali su tromost i nervozu. Istraživači su zaključili kako pogrešno držanje loše utječe na hormone i živčani sustav te samim time i na naše raspoloženje.

Back to top button