Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Na ahiret preselio duhovni vođa malezijske PAS partije

Na ahiret preselio duhovni vođa malezijske PAS partije

Duhovni vođa Malezijske islamske partije (PAS) Nik Abdul Aziz Nik Mat umro je u dobi od 84 godine, u srijedu navečer nakon više godina borbe sa rakom prostate. Nik Aziz je preselio u svojoj kući u 9.45 naveče”, navodi se na njegovoj službenoj Facebook stranici
Smrt Datuka Nik Abdul Aziz Nik Mata označava gubitak jednog od najlegendarnijih i najutjecajnijeg vođe PAS-a – on je bio vjerski vođa koji je pomogao oblikovati tok islamističke stranke u period od više od tri desetljeća, a bio je i političar tako različit od bilo kojeg drugog političara kojeg je Malezija vidjela.

Kroz njegov životni vijek, Nik Aziz je uvijek bio skroman. Uprkos tome što je imao najmoćniju poziciju u stranci koja je imala oko milion članova i zadržavajući poziciju Guvernera provincije Kelantan za više od dva desetljeća, vjerski učitelj je bio zadovoljan time da boravi u njegovoj staroj seoskoj kući vozeći se u svom automobilu.

Njegov nježana, pokorna priroda daje nam pogrešnu sliku o njegovoj vatrenoj odlučnosti da okrene Kelantan u prvu država u Maleziji koja će implementirati šerijatski krivični zakon, kao i njegovoj ulozi u zbacivanju bivši predsjednika PAS-a i potpunim zaokretom u stranci.

Čak i kada se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo zadnjih mjeseci, PAS-ov duhovni savjetnik nije zanemario njegovu stranku tokom nedavnih izbora u gradu Pengkalan Kubor u Kelantanu pojavljujući se na PAS-ovom mitingu gdje se obratio sa kratakim ali uzbudljivim govorom.

 

Rođen je 10. januara 1931. godine u Pulau Melaka, Kota Baru. Nik Aziz je započeo studije u Pondok školi pod vodstvom vjeroučitelja u provincijama Kelantan i Terengganu prije nastavka njegovog obrazovanja na Islamskom univerzitetu Darul Uloom Deoband, u Indiji.

 

On je stekao diplomu u arapskim studijama i magistarsku diplomu islamskog prava na Al-Azhar univerzitetu u Egiptu.

Vratio se u Maleziju 1962. godine i služio kao vjerski učitelj u Kelantanu, što mu je donijelo popularni nadimak “Tok Guru”.

 

Pet godina kasnije, Nik Aziz se pridružio PAS-u i osvojio mjesto u parlamentu Kelantana na izborima iste godine, mjesto na kome je ostao sve do 1986. godine.

Za duhovnog vođu PAS-a izabran je 1990 i na toj poziciji ostao sve do 2013.godine.

 

Akos.bA

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top