Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Na ahiret preselio dr. Fikret Hadžić: Pionir islamskog bankarstva na Balkanu

Na ahiret preselio dr. Fikret Hadžić: Pionir islamskog bankarstva na Balkanu

“Njegovim odlaskom smo ostali smo bez Velikog čovjeka, iskrenog prijatelja i vjernika, vrsnog stručnjaka koji je svojim ljudskim i intelektualnim kapacitetima bio uzor i podrška brojnim generacijama studenata, postidiplomaca, doktoranata, poslovnih ljudi, pojedincima, ne samo intelektualno već često i materijalno… Iskreno i stručno je savjetovao i brojne menadžere, pomagao mnogim, znanim i neznanim. Svojim idejama i znanjem je bio daleko ispred drugih, a njegovim znanjem su se mnogi oplemenili i okoristili, posebno magistranti i doktoranti kojima je uvijek bio na usluzi i spreman pomoći u njihovim istraživanjima”, saopćeno je sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prenosi Klix.

Tokom svog života utemeljio je brojne univerzitetske predmete, napisao knjige, članke i studije kako iz područja Bankarstva, tako i iz područja Islamskog bankarstva i finansija.

Osmislio je i rukovodio smjerom za Islamsko bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, osnovao je Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, kao i Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije. Bio je priznat kao vrhunski ekspert iz navedenih područja kako u Bosni i Hercegovini tako i širom svijeta.

“Odlazak prof. dr. Fikreta Hadžića predstavlja nenadoknadivi gubitak za cijelo bosanskohercegovačko društvo koji će se osjećati još dugo godina, ne samo u području ekonomije već i u mnogim drugim segmentima društva”, naveli su sa Ekonomskog fakulteta.

Nesebično se zalagao za unapređenje sveukupnog ekonomskog ali i društvenog ambijenta u Bosni i Hercegovini kroz brojne studije, projekte, istraživanja. Bio je istinski patriota, zaljubljenik u Bosnu i Hercegovinu i njen narod kojeg je nesebično volio i cijenio. Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do zadnjeg dana njegovog života. Svojim decenijskim predanim radom u brojnim područjima društvenog života je zaslužio našu iskrenu i trajnu zahvalu a bosanskohercegovačko društvo zadužio da u tom pravcu nastavimo.

Prije gotovo godinu dana, 20.07.2017. godine portal Akos.ba je objavio intervju sa rahmetli dr. Fikretom Hadžićem:

Dr. Fikret Hadžić: Zakon štiti kladioničarski lobi, a islamske finansije ne prepoznaje

Dženaza prof. dr. Fikretu Hadžiću će se obaviti u subotu 21. jula 2018. godine u 17:15 sati u Haremu Begove džamije, a ukop obaviti na mezarju Alifakovac.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top