Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Mustafa Yavuz: BiH tržište s mnoštvom prednosti

Mustafa Yavuz: BiH tržište s mnoštvom prednosti

Vlasnik firme ”Yavuz company” Mustafa Yavuz, Turčin koji već deset godina posluje u Bosni i Hercegovini, pozvao je sve investitore koji žele ulagati u ovu državu da to učine odmah jer je mnoštvo prednosti koje ona pruža, javlja FENA. On je novinarima u Sarajevu, na obilježavanju godišnjice postojanja Udruženja tursko-bosanskohercegovačkih privrednika, kazao da mnogi investitori kritikuju BiH, a da je to neosnovano.

“Ovo je tržište u koje vrijedi ulagati. Trenutno je pozitivna klima s aspekta stranih ulaganja. Neke od prednosti su jeftine parcele za gradnje firmi, u određenim gradovima, i ne tako skupa električna energija”, poručio je Yavuz.

On trenutno zapošljava više od 250 radnika, a plan mu je u narednih pet godina zaposliti ukupno hiljadu ljudu.

Firma se bavi proizvodnjom alu i pvc stolarije, a radi na području Tuzle i Distrikta Brčko BiH.

Da ima mjesta za investiranje istakao je i predsjednik Udruženja tursko-bosanskohercegovačkih privrednika, koje je osnovano s ciljem poboljšanja saradnje i ekonomskih odnosa Turske i BiH, Abdurrahman Uvak.

Podsjetio je da je Udruženje osnovano 2014. godine u Tuzli želeći povezati privrednike, organe vlasti i unaprijediti poslovni ambijent.

“Mi želimo da se iz BiH što više izvozi prema Turskoj, ali i Evropskoj uniji. Želimo da u narednom periodu u BiH dovodimo investitore u proizvodnju, a ne samo u trgovinu”, Istakao je Uvak.

Udruženje planira da u narednom periodu grupu bh. poslovnih ljudi odvede u Ankaru gdje bi s tamošnjim privrednicima razgovrali o poboljšanju i povećanju obima poslovanja.

“Želimo poslovanje podići s postojećih 160 miliona na milijardu eura”, naveo je.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je kazao da Komora često ima sastanke s privrednicima iz Turske, ali da nije zadovoljan trenutnim obimom trgovinske razmjene.

Istakao je da ona postoji u značajnoj mjeri, ali da se još treba raditi na informiranju privrednika.

Za Udruženje tursko-bosanskohercegovačkih privrednika je kazao da je pozitivan primjer, ali da se treba povezivati s komorskim sistemom BiH i Turske da bi mogli prikupljati podatke o privrednicima.

Na konferencija o temi ”Prisustvo Turaka na Balkanu i pogledi Turske” istaknuto je da u BiH djeluje više od 100 turskih firmi koje su okupljene u dva udruženja, a koja im pomažu da rješavaju eventualne probleme.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top