Kulinarstvo

Musaka od blitve

Sastojci:

1 kg krompira

400 gr blitve

1 glavica crvenog luka

1 kašika paradajz sosa

350 ml pavlake

1 kašikica isjeckanog peršuna

5 kašika ulja

500 gr mljevenog, junećeg mesa

Sol

Biber

Mješavina začina

 

Priprema:

Krompir skuhati i izrezati na kolutove.

Blitvu obariti u slanoj vodi i isjeckati.

Na vrelom ulju propržiti crveni luk, zatim dodati mljeveno meso i dinstati nekoliko minuta.

U meso umiješati paradajz sos, peršun, mješavinu začina, biber i začine po želji, pa nastaviti s dinstanjem uz povremeno miješanje.

Kada smjesa uvrije, dodati isjeckanu blitvu i sve promiješati.

Musaku složiti u vatrostalnu posudu premazanu uljem.

Redati: krompir, fil, krompir, fil, krompir.

Površinski dio musake premazati pavlakom, staviti u rernu i peći 20-ak minuta na 200 °C.

Recept: Edina B.

 

kuhar.ba

 

Povezani članci

Back to top button