Islamske teme

Muftija Ahmed Adilović: Poslanik Muhammed alejhisselam je milost i vjernicima i nevjernicima

U okviru ovogodišnje vjerske manifestacije “Selam, ja Resulallah 2015./16. – Dani o Allahovom poslaniku”, u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda a.s., u Domu Oružanih snaga BiH večeras je predavanje održao muftija travnički dr. Ahmed Adilović, javlja Anadolu Agency (AA).

Adilović je okupljenima u svome predavanju govorio na temu “Kur’an o Muhammedu a.s.”, pritom kazavši kako ova sveta Knjiga govori o ovom svijetu, ahiretu kao i mnogim drugim temama.

Naglasio je kako poslanika Muhammeda danas u svijetu s velikim poštovanjem spominje 1,8 milijardi ljudi diljem svijeta.

“Osim toga, Kur’an na toliko mjesta govori o poslaniku Muhammedu. Tačnije, poslanik se direktno ili indirektno spominje 2.672 puta u 1.203 ajeta u Kur’anu. To govori o značaju poslanika Muhammeda a.s., jer što Kur’an o nečemu više govori to je važnije, i o tome treba više obratiti pažnju u našim životima”, rekao je Adilović.

Naglasio je kako je Muhammed a.s. posljednji vjerovjesnik na ovom svijetu.

“U Kur’anu se spominju osobine poslanika Muhammeda. Vjernici trebaju usvojiti te osobine. Trebamo usvojiti njegove lijepe osobine i da ih živimo u našim životima. On je samo čovjek. U njega treba vjerovati kao u čovjeka i poslanika”, kazao je Adilović.

Napomenuo je kako je poslanik Muhammed a.s. poslat kao poslanik svim svjetovima.

“On je milost svima. Poslanik je milost svim ljudima, i vjernicima i nevjernicima, i svim svjetovima. Poslanik je uputa svim ljudima. On je svjetlo za izlaz iz svake tame. Glavna misija poslanika Muhammeda je da poziva ljude na pravom putu”, istakao je Adilović.

Manifestacija koju tradicionalno već 11. godinu organizuje Medžlis Islamske zajednice Sarajevo trajat će do 8. januara 2016. godine te će kroz 29 dana ponuditi 33 raznolika sadržaja na raznim lokacijama u Sarajevu kojima svi mogu prisustvovati besplatno.

Cilj manifestacije je kroz mevlude, večeri ilahija, izložbe i predavanja promovisati univerzalne vrijednosti iz Poslanikovog života, poput ljubavi, suživota, mira i poštovanja čovjeka.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button