Vijesti iz zemlje

Mreža mladih MIZ Vitez već tri godine nagrađuje Umrom

Mreža mladih Medžlisa islamske zajednice Vitez – džemat Vitez, u sklopu svojih mnogobrojnih aktivnosti već treću godinu zaredom organizuje zimsku i ljetnu školu Islama, a nagrada za osvojeno prvo mjesto je Umra.

Škola Islama je ideja nastala u krugu Mreže mladih džemata Vitez. Koncipirana je na sedmičnim predavanjima koje vodi glavni imam MIZ Vitez, Omer ef. Sikira. Jedna sezona Škole traje tri mjeseca, gdje se obrađuju razne islamske teme. Do sada su uspješno završene dvije sezone Škole gdje su polaznici usvajali znanje iz tema; „Tefsir kratkih Kur’anskih sura“ u prvoj, tema „Taharet i ibadat“ u drugoj, te „Islamsko bračno pravo“ u ovoj sezoni.

 „Hvala Allahu već treću godinu zaredom Mreža mladih MIZ Vitez – džemat Vitez, organizuje Školu Islama. U toku je Zimska škola islama 2019/2020 gdje imamo 30 polaznika. Predavanja se održavaju nedjeljom iza akšam namaza u mektebskoj učionici džemata Vitez. Do sada su naše polaznice iz prethodne dvije sezone, Zerina Zlotrg i Aiša Pezić, osvojile Umru kao nagradu“ kazali su iz Mreže mladih MIZ Vitez.

Također su zanimljivi i kriteriji za prijavu koje su naveli iz Mreže mladih MIZ Vitez od kojih su minimalno 9. razred osnovne škole, da niste svršenik jedne od medresa, te da ranije niste osvajali prvo mjesto u Školi Islama. Polaznici imaju pravo na ukupno dva izostanka u cijeloj sezoni.

„Ovo je bio unikatan projekat Mreže mladih MIZ Vitez – džemat Vitez u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali vidimo da se ove godine proširila ideja na još neke medžlise i muftijstva Islamske zajedenice. Drago nam je da možemo biti dobar primjer drugima sa hairli projektima.“

Ovogodišnja Škola Islama se završava 23.2.2020. godine kada će polaznici raditi pismeni test te ćemo saznati najuspješnijeg polaznika koji će, ako Bog da, biti nagrađen Umrom.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button