
Sastojci (za 2–3 osobe):
- 
200–250 g makarona (ili drugih tjestenina) 
- 
250 g pilećeg filea (bijelo meso) 
- 
250 g gljiva (šampinjoni, bukovače) 
- 
3–4 čehna bijelog luka 
- 
1 manja glavica crvenog luka 
- 
1 svježa ljuta paprika ili malo čili pahuljica (po ukusu) 
- 
1–2 kašike maslinovog ulja ili putera 
- 
100 ml pavlake za kuhanje (ili biljnog vrhnja) 
- 
50 ml mlijeka (ili voda od makarona) 
- 
So, biber, crvena paprika, peršun 
- 
Parmezan ili ribani sir za posipanje (po želji) 
Priprema:
- 
Skuhaj makarone i sačuvaj malo vode od kuhanja. 
- 
Pileći file nareži na trakice, posoli i pobiberi. Na tavi zagrij ulje i proprži piletinu dok ne porumeni (5–7 minuta). Izvadi sa strane. 
- 
U istoj tavi dodaj još malo ulja/putera i prodinstaj sitno sjeckan crveni i bijeli luk + ljutu papriku ili čili. 
- 
Dodaj gljive i prži dok ne ispuste vodu i počnu da se karamelizuju. 
- 
Vrati piletinu u tavu, dodaj pavlaku i mlijeko. Po želji pospi sa malo crvene paprike i još čilija ako voliš jače. 
- 
Dodaj makarone i sve lijepo sjedini. Ako treba, dodaj malo vode od kuhanja da sos bude kremast. 
- 
Na kraju pospi sa sjeckanim peršunom i naribaj parmezan. 
Dodatne ideje:
- 
Umjesto piletine možeš ubaciti sudžuk ako voliš jače ukuse. 
- 
Možeš dodati i špinat u sos, ili čak malo sušenih paradajza za dodatnu aromu. Akos.ba 
 
				


