fbpx
O obrazovanju i odgoju

Djeca provode napolju manje vremena nego zatvorenici

Današnja djeca toliko malo vremena provode na čistom zraku, da maltene i ne znaju šta je to priroda uživo

 Digitalizacija i roditeljski strah su glavni krivci što djeca vode izolovan način života. Pošto djeca danas provode jako malo vremena u prirodi, zdravlje im je prilično oslabljeno, a i gube osećaj za okolinu.

Istraživanja pokazuju da tri četvrtine britanske djece provodi manje vremena napolju nego zatvorenici, što je rezultat “digitalnog doba“. Naučnici obrazlažu da je aktivno igranje djece veoma važno za njihovo zdravlje i razvoj, ali da roditelji danas imaju strah od otvorenog prostora za djecu, kao što su parkovi, šume i slično, piše The Guardian, prenosi Telegraf.

Najnovija istraživanja pokazuju da svako deveto dijete iz Britanije, tokom prošle godine, nije kročilo u park, šumu, na plažu… Ispitujući 2.000 roditelja djece uzrasta od 5-12 godina, oni su došli do podatka da 74 odsto djece provede napolju manje od jednog sata dnevno. Prema rezoluciji Ujedinjenih nacija za zatvorenike, njima se mora obezbediti bar sat vremena dnevno aktivnog vježbanja na čistom zraku. Ovo govori da se većina roditelja prema svojoj djeci ponaša gore od države prema zatvorenicima.

Ova studija je pokazala da se, za samo tri godine, broj sati koje djeca provedu igrajući elektronske igrice povećao tri puta i sada dostiže gotovo dva puta veću cifru od broja sati koju d jeca provedu napolju.

– Odgovorni smo za odgajanje svoje djece u izolaciji, jer im uskraćujemo pravo na slobodno detinjstvo. Sve ovo kasnije utiče na njihovo psihičko i fizičko zdravlje – kaže Mark Sirs, koji se bavi promocijom aktivnog igranja.

Boravak u prirodi djeluje na imunitet poput “multivitamina”

Liz Tras, sekretar za ekologiju, je obećala da će od ove godine svako školsko dijete imati mogućnost da posjeti nacionalni park i istakla da je svjesna potrebe da djeca uče u prirodi.

– Naša djeca bi trebalo da se penju po drveću, a ne po zidovima – ističe gospođa Tras.

Istraživanja iz 2013. pokazuju da četvoro od petoro djece nema adekvatan odnos prema prirodi.

Akos.ba

Povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button