U FokusuZdravlje

Pet trikova za momentalni popravak raspoloženja

Pratite ove korake i bićete bolje raspoloženi. Nije bitno da li ste na poslu ili kod kuće, ovi savjeti se mogu implementirati gotovo bilo gdje.

Pratite ove korake i bićete bolje raspoloženi. Nije bitno da li ste na poslu ili kod kuće, ovi savjeti se mogu implementirati gotovo bilo gdje, piše portal lifehack.org.

Iskoristite hipotezu lica i osmjeha

Kada si sretan, smiješ se. Ovo ne čudi, zar ne? Međutim, da li ste znali da istraživanja pokazuju da je suprotno ustvari istina? Kada prilagodite govor tijela i kada se ‘ponašate sretno,’ onda će se vaše raspoloženje poboljšati! Napravite svjestan napor da se smijete. Opustite druge mišiće u licu. Sjedite uspravno. Razgovarajte u svijetlom tonu. Drugim riječima, učinite da povjerujete da ste u pozitivnom okviru uma. Ove naznake će signalizirati da je vaš mozak u opuštenom, sretnom stanju – i vaše raspoloženje bi se trebalo podići.

Uradite nešto lijepo za nekoga drugog

Jeste li ikada primijetili da kada uradite neko dobro djelo, da vas to ostavlja sa unutrašnjom toplinom i sjajem? Sljedeći put kada osjetite da vam je potreban podsticaj, izdvojite nekoliko minuta i učinite nešto lijepo za nekog drugog. To ne mora biti neka velika ili elaborantna gesta. I male stvari su sasvim dovoljne da nekom popravite dan.

Vježbajte – ili se barem krećite

Vježba je prečica za injekciju endorfina – onih hemikalija koje čine da se dobro osjećamo i koje se oslobađaju kada se krećemo. Čak ni ne morate da napustite zgradu da biste osjetili prednosti. Ustanite i radite na mjestu barem tri minute. Trebalo bi da se počnete osjećati barem malo bolje. Ako je moguće, šetajte barem dvadeset minuta izvan, negdje u prirodi.

Popijte veliku čašu vode

Jeste li znali da vam čak i blaga dehidracija može oslabiti performanse i učiniti vas više sklonim osjećaju anksioznosti? Pokušajte dnevno piti dvije litre vode ili više. Pijte kad god se osjećate žednim i nosite bocu vode sa sobom, tako da ne zaboravite da održavate svoj nivo. Izbjegavajte ili smanjite čaj i kafu, pošto kofein sadrži dehidratacijske efekte. Ako svakodnevno i redovno vježbate, morate piti dodatnu količinu vode za održavanje odgovarajuće razine hidratacije.

Pišite o svojim osjećajima

Jeste li znali da pisanje o vašim osjećajima – poznato kao ‘ekspresivno pisanje’ – može poboljšati fizičko i mentalno zdravlje? Sljedeći put kada se zaglavite u negativnom raspoloženju, uzmite papir i olovku i zapišite ono šta osjećate. Pokušajte biti što precizniji. Na primjer, ako se osjećate frustriranim, da li zbog trenutnih izazova sa kojima se suočavate na poslu, ili zbog problema sa svojim partnerom ili djetetom? Ponekad, pisanje o situaciji će vam pomoći da vam vaše stanje postane jasnije.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button