Islamske temeU Fokusu

Pronađite mir kod onog ko je izvor mira

U ovom članku se želim fokusirati na jedno Allahovo ime a to je Es-Selam.

Es-Selam je jedno od Allahovih lijepih imena. U prethodnom članku sam pisao o značaju tih imena. Tada sam napisao: „Svako od ovih imena obuhvata savršeni Allahov atribut. Vrlo je važno odvojiti vrijeme za izučavanje, analizu i razmišljanje o tim imenima. To će nam pomoći da razumijemo našeg Stvoritelja i da poboljšamo naš odnos s Njim.“

U ovom članku se želim fokusirati na jedno Allahovo ime a to je Es-Selam.

Es-Selam – Izvor mira

Jedno od Allahovih lijepih imena spomenutih u Kur’anu je Es-Selam. Što se prevodi kao izvor mira. Ovo ime spominje se u sljedećem ajetu:

„On je Allah – nema drugog boga osim Njega, Vladar, Sveti, Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakoga osigurava, Onaj koji nad svi bdi, Silni, Uzvišeni, Gordi. Hvaljen neka je Allah, On je vrlo visoko iznad onih koje smatraju Njemu ravnim!“ (Kur’an, 59:23)

Ovaj ajet jasno pokazuje da je Es-Selam Allahovo ime. Selam znači mir i u apsolutnom obliku može se prevesti kao izvor mira. To bi trebalo da formulira naše shvatanje toga ko je Allah. On je izvor mira. Što znači da svi oblici mira, i unutarnji i vanjski, dolaze samo od Allaha. Dakle, ako želimo mir, moramo se okrenuti ka Allahu.

Kako doživjeti unutarnji mir

Bilo koji čovjek ako želi doživjeti mir, osnovno polazište toga je da popravi svoj odnos prema Allahu. Što je neko bliži Allahu, to više osjećaju mir iznutra, čak i ako se svijet oko njega raspada.

Kada se netko udaljava od Allaha putem grijeha i nepokornosti, to dovodi do tjeskobe i unutarnjeg nemira, bez obzira na to koliko je dunjalučkog uspjeha postigao.

To znači da je u islamu jedini put do unutarnjeg mira kroz aktualiziranje tevhida u našem životu. Ne samo prihvatanja Allaha kao Stvoritelja svega, već i nastojanja da se živi život u pokornosti Njemu.

Mnogi muslimani to pogrešno razumijevaju. Mnogi od nas ograničavaju tevhid samo na vjerovanje a zaboravljamo da on ima praktične implikacije na naše živote. Tevhid nije samo vjerovanje u Allaha, već da živimo život ispunjen vjerom u praktičnom smislu.

To je temelj unutarnjeg mira u islamu, a unutarnji mir počinje prihvatanjem činjenice da smo mi Allahovi robovi, da smo u potrebi za Njim i da je jedini put do mira u pokornosti Njemu.

Ako želite procijeniti koji je nivo mira/spokoja u vašem srcu, pogledajte kvalitetu vašeg odnosa s Allahom.

Autor: Ismail Kamdar

Izvor: islamicselfhelp.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

 

Povezani članci

Back to top button