Vijesti iz zemlje

MIZ Doboj: Prestati sa amnestiranjem onih koji šire strah i mržnju

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Doboj najoštrije osuđuje izlive šovinizma, prijetnji i zastrašivanja koja su nacionalističkim porukama uupućena prema Bošnjacima u naselju Pridjel Gornji ali i u samom gradu Doboju.

Prijeteći grafiti “Kolji balije” i “četiri s” ispisani su na podvožnjaku u selu Pridjel Gornji, u kojem žive Bošnjaci, povratnici. Grafiti koji takođe uznemiruju nesrpsko stanovništvo danas su osvanuli i u gradu Doboju. Grafitima autori poručuju da se ne odriču Ratka Mladića, za genocid osuđenog ratnog zločinca.

– Nedvosmisleno je riječ o vjerskoj i nacionalnoj netrpeljivosti koja se nažalost u posljednje vrijeme sve više i sve češće ispoljava kroz ovakve poruke zbog čega se Bošnjaci danas u Doboju osjećaju ugroženo i ne osjećaju se sigurno – navedeno je iz MIZ Doboj za Preporod.info u reakciji na prijeteće grafite koji su jutros osvanuli u Doboju i prigtradskom naselju Pridjel.

Dodaju da takvih grafita ima na više mjesta u samom gradu.

– Izražavamo bojazan da ovakvi kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja bezbjednosnog stanja u Doboju i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja – upozoravaju iz MIZ Doboj.

Kako saznajemo iz medija, nadležni tužilac je navedeno djelo okvalifikovao samo kao oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

-To je apsurdno jer se u takvim okolnostima autori ovakvih šovinističkih poruka amnestiraju od odgovornosti i samim tim indirektno podstiču da nastave širiti strah i mržnju. S tim u vezi pozivamo sve nadležne, političke i pravosudne, institucije da pravovremeno i efikasno djeluju kako bi se počinioci otkrili i adekvatno sankcionisali, kako bi se ubuduće spriječili ovakvi „incidenti“ – istakli su.

Iz Medžlisa napominju da vrijednosti suživot i tolernacija koji se promovišu u gradu Doboju nemaju alternativu i moraju biti praktično zaštićene kako ne bi ostali samo slovo na papiru.

Bošnjaci koji žive u Gornjem Pridjelu u entitetu RS zabrinuti su i razočarani zbog ovog događaja, rekao je Harun-ef. Arnaut, imam u Pridjelu. 

– Živjeti među populacijom koja na ovaj način iskazuje svoje razmišljanje i mišljenje o Bošnjacima nije lahko. Iako pretpostavljam da je ovo djelo osoba koje su mlađe životne dobi, znamo da je to odraz kućnog odgoja. Džematlije i mještani Pridjela Gornjeg s kojima sam uspio razgovarati pokazali su zabrinutost i jednu dozu razočaranosti ovim grafitom, jer ga ni na koji način nisu isprovocirali, ili bilo šta drugo uradili kako bi izazvali netrepeljivost prema košijama srpske nacionalnosti – kaže efendija Arnaut za Preporod.info.

Upozorio je da su Bošnjacima ovakve poruke i ranije upućivane na sličan način.

– U Doboju kao imam radim četiri i po godine od toga više od godinu dana sam na službi u Pridjelu Gornjem i znam da ako se iko zalaže za suživot i toleranciju, to su bošnjaci, a na kraju kao vid zahvalnosti dobiju ovakve poruke. Također, ovo nije prvi put na području Doboja da u mjestima u kojem živi bošnjačko stanovništvo osvanu ovakve poruke i ovakvi grafiti – naveo je Harun-ef. Arnaut.

 

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button