Kutak za ženuU Fokusu

Kako bez muke očistiti mašinu za veš?

Stručnjaci savjetuju da mašinu za veš temeljito čistimo najmanje jednom mjesečno, jer će tako trajati duže i riješit ćemo se mirisa plijesni koji nastaje zbog nakupljanja deterdženta i omekšivača.

Stručnjakinja za čišćenje Melisa Mejker (Melissa Maker) navela je nekoliko savjeta za pranje mašine pomoću bijelog sirćeta, esencijalnih ulja i sode bikarbone.

– Dodajte oko dvije šolje sode bikarbone direktno u praznu mašinu za veš. To će je nježno pročistiti iznutra i ukloniti ustajale mirise koji su nastali zbog starih naslaga omekšivača i deterdženta. Zatim pokrenite duži ciklus tople vode.

– Kada ciklus završi, dodajte dvije šoljice običnog bijelog sirćeta i 10 kapi esencijalnog ulja poput čajevca ili lavande, koji pomažu kod nakupljanja plijesni i minerala, a djelovati će i kao blago dezinfekcijsko sredstvo. Pokrenite još jedan ciklus i postavite ga na najdužu, najtopliju postavku

– Kad završite s oba ciklusa, obrišite bubanj i mašinu pamučnom krpom i sirćetom. Ako su ostale mrlje, pokušajte ih ukloniti uz pomoć sode bikarbone, vode i spužve.- Zatim očistite i vanjske dijelove, uključujući prostor za deterdžent i omekšivač. Očistite unutrašnju i vanjsku stranu vrata pamučnom krpom, sirćetom i vodom.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button