Moja putovanja

Grad u BiH na CNN-ovoj listi 15 najljepših manjih gradova u Evropi

Grad Mostar našao se na CNN-ovoj listi najljepših manjih gradova u Evropi, a kako je navedeno u opisu, za ovo je najviše zaslužan Stari most.

U opisu se navodi da se Stari Most u Mostaru, koji su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću, dugo smatrao “jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.”

– Visoko preko rijeke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalni stanovnici skaču s mosta – navodi CNN, te dodaje da je to danas i mjesto gdje se održava Red Bull Cliff Diving prvenstvo.

– Most je srušen u novembru 1993. godine od strane hrvatskih snaga tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet za one koji putuju iz Dubrovnika, preko granice u Hrvatskoj – navodi se, prenosi N1.

Na ovoj listi na kojoj je predstavljeno 15 manjih evropskih gradova su se osim Mostara iz naše regije našli i Korčula u Hrvatskoj, te Piran u Sloveniji.

Također su se na listi našli gradovi Reine u Norveškoj, Regencos u Španiji, Tarnov u Poljskoj, Kenmare u Irskoj, Giethoorn u Holandiji, Guinmaraes u Portugalu, Roscoff u Francuskoj, Anghiari u Italiji, Nafplio u Grčkoj, Mazara del Vallo u Siciliji, Covelly u Ujedinjenom Kraljevstvu i Dinkelsbuhl u Njemačkoj.(biznisinfo.com)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button