Meso i povrće – savršen par
Grilovana mješavina
Za 4 osobe potrebno je:
3 pileća prsa bez kožice isječena na manje komade,
80 ml grčkog jogurta,
2 kašičice paprike,
2 kašike začina za piletinu,
3 kašike sjeckanog korijandera,
kašika rendane limunove kore,
3 paprike različitih boja,
glavica crnog luka,
2 paradajza isječena na četvrtine,
8 malih tortilja (ili lepinja), so i biber.
Priprema:
Zagrijte rernu na 190 stepeni. U dubokoj posudi pomješajte jogurt, papriku, začin za piletinu, korijander, limunovu koru i isječeno pileće meso, dobro izmješajte i sipajte u pleh obložen masnim papirom. Dodajte isjeckane paprike, crni luk i paradajz, posolite i pobiberite po želji i pecite oko 20 minuta, dok meso ne omekša. Pečeno meso i povrće stavite u zagrijejane tortilje ili tanke lepinje i poslužite dok je vruće.
Piletina u parmezanu
Za 4 osobe potrebno je:
4 pileća prsa bez kožice,
150 g isjeckane zelene boranije,
18 čeri paradajza,
150 g rendanog parmezana,
100 g pšeničnih klica,
150 g prezle,
po jedna kašika timijana, origana i mljevene paprike,
200 ml majoneza,
kašičica bijelog luka u prahu,
kašika crnog luka u prahu,
3 kašike maslinovog ulja,
2 kašike krupno sjeckanog crnog luka,
2 kašike preliva za salatu, so i biber.
Priprema:
Zagrijte rernu na 210 stepeni. U dubokoj činiji pomješajte parmezan, klice žitarice, prezlu, timijan, origano, papriku i malo bibera. Posolite po želji. U drugoj posudi izmješajte majonez i bijeli i crni luk u prahu. Prepolovite pileća prsa po debljini, tako da dobijete 8 šnicli, pa svaki komad mesa premažite mješavinom majoneza i luka, sa obje strane. Potom uvaljajte šnicle u mješavinu parmezana, pšeničnih klica i začina i stavite u pleh obložen masnim papirom. U posebnoj činiji pomješajte zelenu boraniju, čeri paradajz, crni luk, preliv za salatu i maslinovo ulje. Posolite i pobiberite po želji, dobro izmješajte i sipajte u pleh sa mesom. Pecite 15-20 minuta, potom okrenite meso i pecite još desetak minuta. Poslužite dok je toplo.
Aromatični ražnjići
Za 4 osobe potrebno je:
700 g junećeg mesa za ražnjiće,
po dvije crvene i žute paprike,
2 glavice crvenog luka,
4 kašike listića mente.
Za marinadu:
100 ml soja sosa,
3 kašike sjeckane mente,
2 kašike lumunovog soka,
3 kašike maslinovog ulja,
kašika izmrvljenih sjemenki korijandera,
kašika rendane limunove kore,
kašika seckanog bijelog luka,
kašika tabasko sosa, so i biber.
Priprema:
U dubokoj posudi sa hermetičkim zatvaranjem pomješajte sastojke za marinadu. Potom dodajte meso iseckano na kocke, promješajte i ostavite da se marinira najmanje 2 sata. Paprike i crveni luk isjecite na krupnije, četvrtaste komade. Napravite 8 ražnjića naizmjenično ređajući komade mesa, paprike i luka i pecite na roštilju, ili u plehu, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Povremeno premažite meso marinadom. Prije posluženja, ražnjiće ukrasite listićima mente.