Kulinarstvo

Meso i povrće – savršen par

Grilovana mješavina

Za 4 osobe potrebno je:

3 pileća prsa bez kožice isječena na manje komade,

80 ml grčkog jogurta,

2 kašičice paprike,

2 kašike začina za piletinu,

3 kašike sjeckanog korijandera,

kašika rendane limunove kore,

3 paprike različitih boja,

glavica crnog luka,

2 paradajza isječena na četvrtine,

8 malih tortilja (ili lepinja), so i biber.

Priprema:

Zagrijte rernu na 190 stepeni. U dubokoj posudi pomješajte jogurt, papriku, začin za piletinu, korijander, limunovu koru i isječeno pileće meso, dobro izmješajte i sipajte u pleh obložen masnim papirom. Dodajte isjeckane paprike, crni luk i paradajz, posolite i pobiberite po želji i pecite oko 20 minuta, dok meso ne omekša. Pečeno meso i povrće stavite u zagrijejane tortilje ili tanke lepinje i poslužite dok je vruće.

Piletina u parmezanu

Za 4 osobe potrebno je:

4 pileća prsa bez kožice,

150 g isjeckane zelene boranije,

18 čeri paradajza,

150 g rendanog parmezana,

100 g pšeničnih klica,

150 g prezle,

po jedna kašika timijana, origana i mljevene paprike,

200 ml majoneza,

kašičica bijelog luka u prahu,

kašika crnog luka u prahu,

3 kašike maslinovog ulja,

2 kašike krupno sjeckanog crnog luka,

2 kašike preliva za salatu, so i biber.

Priprema:

Zagrijte rernu na 210 stepeni. U dubokoj činiji pomješajte parmezan, klice žitarice, prezlu, timijan, origano, papriku i malo bibera. Posolite po želji. U drugoj posudi izmješajte majonez i bijeli i crni luk u prahu. Prepolovite pileća prsa po debljini, tako da dobijete 8 šnicli, pa svaki komad mesa premažite mješavinom majoneza i luka, sa obje strane. Potom uvaljajte šnicle u mješavinu parmezana, pšeničnih klica i začina i stavite u pleh obložen masnim papirom. U posebnoj činiji pomješajte zelenu boraniju, čeri paradajz, crni luk, preliv za salatu i maslinovo ulje. Posolite i pobiberite po želji, dobro izmješajte i sipajte u pleh sa mesom. Pecite 15-20 minuta, potom okrenite meso i pecite još desetak minuta. Poslužite dok je toplo.

Aromatični ražnjići

Za 4 osobe potrebno je:

700 g junećeg mesa za ražnjiće,

po dvije crvene i žute paprike,

2 glavice crvenog luka,

4 kašike listića mente.

Za marinadu:

100 ml soja sosa,

3 kašike sjeckane mente,

2 kašike lumunovog soka,

3 kašike maslinovog ulja,

kašika izmrvljenih sjemenki korijandera,

kašika rendane limunove kore,

kašika seckanog bijelog luka,

kašika tabasko sosa, so i biber.

Priprema:

U dubokoj posudi sa hermetičkim zatvaranjem pomješajte sastojke za marinadu. Potom dodajte meso iseckano na kocke, promješajte i ostavite da se marinira najmanje 2 sata. Paprike i crveni luk isjecite na krupnije, četvrtaste komade. Napravite 8 ražnjića naizmjenično ređajući komade mesa, paprike i luka i pecite na roštilju, ili u plehu, u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Povremeno premažite meso marinadom. Prije posluženja, ražnjiće ukrasite listićima mente.

novosti.rs

Povezani članci