KulinarstvoU FokusuZdravlje

Kurkuma i med – moćan prirodni antibiotik

Kurkuma i med u kombinaciji predstavljaju moćan prirodan antibiotik, već toliko poznat, da je dobio i svoj nadimak – “Zlatni med”.

Piše: Albina Dedić

Kurkuma kao začin ima mnoge prednosti za naš organizam. Ona posjeduje antiupalna, antioksidativna i imunostimulirajuća svojstva te se koristi i kao prevencija od karcinoma.

Med je vrlo dobro poznat kao prirodni zaslađivač, ali i kao namirnica koja jača imunitet. U kombinaciji s ljekovitim biljkama, med uvelike djeluje na naš organizam, liječi i prevenira od prehlada.

kurkuma-med

Priprema “zlatnog meda”

Zlatni med je prirodan antibiotik, stoga ne oštećuje crijevnu floru. Naprotiv, on doprinosi boljem radu crijeva te se konzumacijom povećava aktivnost korisne flore u crijevima. Kurkuma i med u kombinaciji stimuliraju obrambeni organizam, jačaju naš imunitet i štite nas od bolesti, a mogu biti korisni u liječenju respiratornih infekcija.

Najbolje od svega jest da je ovaj antibiotik vrlo jednostavan za pripremu, dobrog okusa te sasvim prirodan!

Pročitajte još i : Prirodni antibiotici za zdraviji život

Kurkuma i med

Jednu kašikicu kurkume u prahu umiješajte u 100 g meda te pohranite u posudu. Pri tome koristite drvenu kašikicu jer med loše reagira na metalnu. Mješavinu kurkume i meda možete koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje i liječenje simptoma. Isto tako, smjesu možete umiješati i u mlijeko ili čaj.

kurkuma-i-med1Ako je prehlada već nastupila, zlatni med koristite:

dan – pola čajne žlice, svakih sat vremena

dan – pola čajne žlice, svakih dva sata

dan – pola čajne žlice, tri do četiri puta dnevno

Potrebne su prethodne konzultacije s liječnikom u slučaju da bolujete od hemofilije, hipertonije ili dijabetesa jer kurkuma može sniziti razinu šećera i tlaka te razrijediti krv.

Pročitajte još: Čuda Allahovog stvaranja:limunada od kurkume lijek za depresiju

 

Potreban je poseban oprez ako bolujete od bolesti žučnog mjehura, jer kurkuma uzrokuje kontrakciju mišića žučne vrećice.

krenizdravo.rtl.hr

 

Povezani članci

Back to top button