KulinarstvoU FokusuZdravlje

Kurkuma i med – moćan prirodni antibiotik

Kurkuma i med u kombinaciji predstavljaju moćan prirodan antibiotik, već toliko poznat, da je dobio i svoj nadimak – “Zlatni med”.

Piše: Albina Dedić

Kurkuma kao začin ima mnoge prednosti za naš organizam. Ona posjeduje antiupalna, antioksidativna i imunostimulirajuća svojstva te se koristi i kao prevencija od karcinoma.

Med je vrlo dobro poznat kao prirodni zaslađivač, ali i kao namirnica koja jača imunitet. U kombinaciji s ljekovitim biljkama, med uvelike djeluje na naš organizam, liječi i prevenira od prehlada.

kurkuma-med

Priprema “zlatnog meda”

Zlatni med je prirodan antibiotik, stoga ne oštećuje crijevnu floru. Naprotiv, on doprinosi boljem radu crijeva te se konzumacijom povećava aktivnost korisne flore u crijevima. Kurkuma i med u kombinaciji stimuliraju obrambeni organizam, jačaju naš imunitet i štite nas od bolesti, a mogu biti korisni u liječenju respiratornih infekcija.

Najbolje od svega jest da je ovaj antibiotik vrlo jednostavan za pripremu, dobrog okusa te sasvim prirodan!

Pročitajte još i : Prirodni antibiotici za zdraviji život

Kurkuma i med

Jednu kašikicu kurkume u prahu umiješajte u 100 g meda te pohranite u posudu. Pri tome koristite drvenu kašikicu jer med loše reagira na metalnu. Mješavinu kurkume i meda možete koristiti za prevenciju od prehlade, ali i za olakšavanje i liječenje simptoma. Isto tako, smjesu možete umiješati i u mlijeko ili čaj.

kurkuma-i-med1Ako je prehlada već nastupila, zlatni med koristite:

dan – pola čajne žlice, svakih sat vremena

dan – pola čajne žlice, svakih dva sata

dan – pola čajne žlice, tri do četiri puta dnevno

Potrebne su prethodne konzultacije s liječnikom u slučaju da bolujete od hemofilije, hipertonije ili dijabetesa jer kurkuma može sniziti razinu šećera i tlaka te razrijediti krv.

Pročitajte još: Čuda Allahovog stvaranja:limunada od kurkume lijek za depresiju

 

Potreban je poseban oprez ako bolujete od bolesti žučnog mjehura, jer kurkuma uzrokuje kontrakciju mišića žučne vrećice.

krenizdravo.rtl.hr

 

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button