Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz svijeta > Mehmet Gormez: Mladi više trebaju čitati djela Alije Izetbegovića

Mehmet Gormez: Mladi više trebaju čitati djela Alije Izetbegovića

Šef Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez pozvao je mlade da što više čitaju djela Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojeg u Turskoj smatraju velikim državnikom i misliocem, te ga nazivaju i “kraljem mudrih“, javlja Anadolu Agency (AA).

U Kongresnom centru Macera na Univerzitetu u Gaziantepu organiziran je program “Poštovanje velikanima: Sjećanje na Aliju Izetbegovića“, a uvodničar programa je bio upravo čelnik Uprave za vjerske poslove Turske Gormez.

Pozivajući mlade da pomno iščitavaju svaki redak koji je Izetbegović napisao, Gormez je kazao da današnja omladina ima mnogo važnih poruka u djelima koja je svojevremeno pisao “kralj mudrih“.

“Alija Izetbegović je posebno važan zbog očuvanja muslimanskog identiteta Bošnjaka u Bosni i Hercegovini. I ovom prilikom ga se prisjećamo i molim Boga da u našem podneblju bude još Alija“, kazao je Gormez.

Programu u Gaziantepu prisustvovao je i goraždanski muftija Remzija Pitić koji je istakao da je u centru filozofske misli Alije Izetbegovića bio čovjek i da je zbog toga njegovo mišljenje naišlo na prihvatanje.

Pitić je kazao da je Izetbegović bio neumoran lider na putu svoje misije.

Tokom program sjećanja na Aliju Izetbegovića u Gaziantepu će biti prikazani različiti dokumentarci i održat će se niz predavanja i panela o važnosti njegovog lika i djela.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top