Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > MDG International: Metalni proizvodi iz Vogošće osvajaju EU

MDG International: Metalni proizvodi iz Vogošće osvajaju EU

Sa početnih osam radnika povećali su broj zaposlenih na 50, uglavnom mašinskih inženjera i tehničara. Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja metalnih komponenti visoke preciznosti uz pomoć moderne CNC-tehnologije za transportni sektor i brodogradnju.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio vlasnik MDG Internationala Muris Obarčanin najveća izvozna tržišta su Holandija, Njemačka, Belgija, Švicarska, Švedska i Francuska.

Obarčanin je spomenuo da se komponente rade za švicarsko-švedsku multinacionalnu korporaciju ABB Group.

ABB Group inače se bavi proizvodnjom sistema u robotici i automatici, ima 132.000 zaposlenih u svijetu, godišnji prihod od 33 milijarde američkih dolara i 286. je kompanija po prihodima u svijetu, podaci su američkog Forbesa.

Osim ABB-a, uspjeh MDG Internationala prepoznala je i Europska unija, pa je u njihovu pomoć, firma iz Vogošće povećala poslovanje uvođenjem novih rješenja za softverski dizajn i modeliranje. Uz novo 3D softversko rješenje za modeliranje, kao rezultat EU pomoći, MDG International je povećalo svoj promet za 43 posto i izvoz za 48 posto, čime su stečeni povoljniji uslovi za širenje poslovanja.

Obarčanin navodi da je povoljno poslovno okruženje u BiH i velika podrška Općine Vogošća omogućila im razvoj proizvodnje.

“Nismo imali nikakvih birokratskih prepreka što je sasvim dovoljno da realiziramo planove”, kazao je naš sagovornik.

Bračni par Obarčanin se vratio u Bosnu i Hercegovinu iz Holandije 2009. godine i dvije godine kasnije pokrenuli MDG International.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Nismo zažalili što smo se vratili u BiH i investirali. Naš mlađi sin je isto u mašinstvu i imat ćemo nasljedstvo, što je kasnije i važno za budućnost kompanije. To je nešto što nas ispunjava, jer smo 24 sata zauzeti s poslom kojeg obavljamo. Proizvodnja je nešto što je živo, dinamično i svaki dan je novi izazov”, zaključio je Obarčanin.

radiosarajevo

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top