Brak i porodicaNauka i tehnologija

Manje od 9 sati sna ostavilo ozbiljne posljedice na mozak i kognitivni razvoj djece

Manje sna kod djece povećava rizik od depresije, anksioznosti i impulsivnog ponašanja.

Djeca koja spavaju manje od devet sati svake noći imaju značajno izmijenjene regione mozga povezane sa pamćenjem i inteligencijom u odnosu na djecu koja imaju devet i više sati sna. 

Osnovci koja spavaju manje od devet sati svake noći imaju značajno manje razvijene regione mozga povezane sa pamćenjem i inteligencijom u odnosu na decu koja spavaju preporučenih 9 do 12 sati, pokazuje nova studija koju su sproveli naučnici sa Medicinske škole Univerziteta Merilend (UMSOM), a koja je objavljena u časopisu Lancet Child & Adolescent Health, piše Detinjarije.com.

Ove razlike u moždanim regijama povezane su sa problemima mentalnog zdravlja – depresijom, anksioznošću i impulisivnim ponašanjem. Nedovoljno sna takođe se povezuje sa lošijim pamćenjem, rješavanjem problema i donošenjem odluka.

Upozoravajuće otkriće

Ovo je prva studija koja je ispitivala dugoročne posljedice nedostatka sna na neurokognitivni razvoj djece u predtinejdžerskom uzrastu, i obuhvatila je podatke o 8300 djece uzrasta 9 i 10 godina.

“Otkrili smo da su djeca koja spavaju nedovoljno, tačnije manje od devet sati svake noći, imala manje sive mase ili manji volumen određenih dijelova mozga odgovornih za pažnju, pamćenje i kontrolu impulsa, u odnosu na djecu sa zdravim navikama spavanja,” kaže jedan od autora studije, dr Ze Vong, profesor dijagnostičke radiologije i nuklearne medicine na UMSOM.

“Ove razlike nastavile su da postoje i dvije godine kasnije, što je zabrinjavajuće otkriće koje nam govori da nedostatak sna ostavlja trajne posljedice.

“Dječiji san može da trpi zbog pretrpanog rasporeda domaćim zadacima i vanškolskim aktivnostima. Sada znamo koliko ozbiljne posljedice to može imati na dječiji razvoj,” upozoravaju naučnici.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button