Vijesti iz zemlje

Manifestacija “Dani vakufa u BiH“ odgođena zbog pandemije

Prema takvimu Islamske zajednice  26. redžeb (10.03.2021.) obilježava se kao Dan vakifa u Bosni i Hercegovini.

– Ovaj datum je određen kao dan u kome se evociraju uspomene na sve vakife u Bosni i Hercegovini, a direktan povod za uzimanje 26. redžeba jeste što je taj dan veliki vakif Gazi Husrev-beg potpisao svoje vakufname – kaže za Preporod.info dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Svake godine, već tradicionalno, cijela Islamska zajednica obilježava ovaj datum, a Vakufska direkcija IZ u BiH ga obilježava tako što organizira višednevnu Manifestaciju pod nazivom „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“.

Zajimović pojašnjava da se potreba za obilježavanjem Dana vakifa u BiH javila i u cjelokupnoj društvenoj zajednici, posebno kada se uzme u obzir nemjerljiv historijski doprinos vakifa u urbanom razvoju bosansko-hercegovačkih gradova pa i same države.

– Dan vakifa u BiH budi svijest i zahtijeva naš angažman, kojim želimo skrenuti pažnju javnosti na neprocjenjivi značaj vakifa i njihovih vakufa u životu bosansko-hercegovačkih muslimana, ali i ostalih njenih građana. Cilj obilježavanja Dana vakifa je da animira, podsjeti, upozori i reaktivira društvenu svijest o važnosti vakifa i vakufa, te da se ukaže na činjenicu da vakufi u muslimanskom svijetu imaju veoma značajnu ulogu u ekonomskom razvoju društva – ističe Zajimović.

Podsjećanje na donošenje zakona o restituciji

Dodao je da obilježavanje ima za cilj i da podsjeti bosanskohercegovačke vlasti na obavezu donošenja zakona o restituciji kojim bi se izvršio povrat bespravno oduzete vakufske imovine.

Iz zahvalnosti prema velikom broju bosanskohercegovačkih vakifa svake godine, u povodu Dana vakifa, Vakufska direkcija redovno organizuje Manifestaciju Dani vakufa u BiH.

Zbog pandemije korona virusa i mjera koje su u tom kontekstu propisane, ovogodišnja manifestacija će biti prolongirana za period nakon ramazana.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button