Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Mama, dosadno mi je!

Mama, dosadno mi je!

Na vrijeme zapazite prve znakove dosade kod mališana, i onda pravovremeno reagujte.

Ljeto već neko vrijeme traje, a to najbolje osjećaju klinci – koji sada imaju puno slobodnog vremena. Na početku ljetnih praznika vaše dijete situgno zna tisuću stvari kojima želi popuniti svoje vrijeme, no s vremenom ideja zna ponestati a ako niste osmislili ljetne aktivnosti postoji mogućnost da vašem djetetu bude dosadno.

Kada dijete kaže “Tako mi je dosadno. Mama, što da radim?”, roditelji često tome ne pridaju dovoljno pažnje. Međutim ova izjava daleko je od toga da bude nevažna. Vrlo je važno da na vrijeme zapazite prve znakove dosade kako biste mogli pravovremeno reagirati, to jest naći načina da dijete zabavite ili zaposlite kako ne biste došli u situaciju da ga grdite i vičete i pritom se iznervirate do krajnjih granica.

Dosađivanje se može javiti kod djece svih uzrasta, pa čak i kod beba, koje je izražavaju jedinim načinom koji znaju – plačem. No, roditelji nemaju mnogo smisla za dječju dosadu. Dapače, što je dijete veće, skloniji su mu zamjeriti: “Imaš tolike igračke, što bi još htio?”

Što dijete misli kad kaže da mu je dosadno?

Po definiciji dosada predstavlja stanje zasićenosti, uzrokovano jednoličnošću, ponavljanjem ili zamaranjem. Ako pitate dijete što misli kad vam kaže da mu je dosadno, vjerojatno će vam reći kako nema što zabavno ili interesantno za raditi.
Ključ rješavanja problema sa dosadom je pomoći djetetu kako postati dosjetljiv.

Djeci je često teško prepoznati i izraziti osjećaje. Djeci je ponekad lakše nazvati neodređene osjećaje dosadom, nego se suočiti s pravim emocionalnim potrebama. Pritužba može značiti „Potrebno mi je društvo“ ili „Posvađao sam se s najboljim prijateljem“.  No može značiti „Potreban mi je izazov“ ili „Nisam spreman za nešto ovakvo“. Isto tako njihova dosada može označavati i bojažljivost, ljutnju ili razočaranje. U ekstremnim situacijama dosada može biti simptom depresije. Ako posumnjate da se radi o depresiji, potražite profesionalnu pomoć.

Kako pomoći djetetu?

Ako je dijete zasićeno jednom aktivnošću i nesposobno da odabere sljedeću (neću više crtati, što da sada radim), najbolje je da mu nešto predložite. “Dosadilo ti je crtati? Odlično, idemo u prodavaonicu!” ili “Dođi, zajedno ćemo oprati suđe”. Odgovori tipa “Zar ne vidiš koliko imam posla, nemoj me sada gnjaviti, skrasi se, uzmi knjigu”, posve su bezuspješni i kod odraslije djece, a kamoli kod mališana.

Ako su djeca veća, roditelj se ne mora uključiti u igru, bit će dovoljno samo da da ideju, potakne maštu, dijete će se već snaći i samo dalje izmišljati.

Odolite iskušenju da predložite djetetu neku skupu aktivnost ili mu date poklon kako bi se riješili djetetove dosade. Iako ovo može na kratko vrijeme zaokupiti njegovu pažnju, zapravo odmaže kod rješavanja ovog problema. Dijete postaje ovisno o vašim odgovorima, umjesto da si samo pronađe zanimljive aktivnosti. Objasnite mu da se zapravo radi o njegovom izboru. Pomozite mu da se dosjeti svih mogućih aktivnosti koje bi mogao raditi i odabere jednu, jer tako preuzima kontrolu nad načinom na koji koristi svoje vrijeme te mu njegov izbor mu nije dosadan.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top