Liderstvo i menadžment

Magarac u bunaru: Šta su ustvari naši problemi?

Jednog dana, magarac je pao u stari, nekorišteni bunar kojeg je farmer slučajno zaboravio zatrpati. Životinja se satima mučila, jer farmer nije znao kako je izvući.

Konačno, odlučio je da je životinja ionako bila već stara, a svejedno je trebao zatrpati taj bunar, tako da mu se  jednostavno ne isplati izvlačiti magarca, piše portal ezsoftech.com.

Farmer je pozvao sve svoje komšije da mu pomognu zatrpati bunar. Svi su uzeli po lopatu i počeli bacati zemlju u bunar. U početku, magarac nije shvatao šta se događa i mahnito je divljao. Zatim se, na čuđenje komšija, jednostavno smirio.

Nakon nekoliko bačenih lopata zemlje, farmer je napokon pogledao u bunar. Bio je zapanjen sa onim što je vidio. Sa svakom lopatom zemlje koja bi pogodila magarca u leđa, magarac bi uradio nešto nevjerojatno. Otresao bi tu zemlju sa sebe i popeo se na nju.

Pošto su farmer i komšije nastavili bacati zemlju na leđa životinje, on bi je jednostavno otresao i popeo se na vrh. Uskoro, svi su zadivljeno promatrali magarca kako presretno iskače iz zatrpanog bunara.

Život nas često zatrpava sa raznim problemima. Trik za izlazak iz bunara unutar kojeg se nalazimo i kojeg zatrpavaju sa problemima, jeste da ih otresemo i da se popnemo na njih. Svaki od naših problema je ustvari naš oslonac. Možemo izaći i iz najdubljeg bunara ako imamo vjeru i nadu i ako nikada ne odustanemo. Otresi svoje probleme i stani iznad njih.

Nikada niti jedan problem nije jači od potpunog povjerenja i vjere u Svemogućeg Allaha. Pravi musliman nikada ne sumnja u Allahovu milost, jer je to za njega grijeh.

U ovom svijetu, ljudi će uvijek bacati kamenje na putu vašeg uspjeha, ali od vas ovisi šta ćete napraviti od tog kamenja – zid ili most?

Akos.ba 

Povezani članci

Back to top button