Islamske teme

Koji je najlakši način da provjerite stanje svoga srca?

Tri su vrste ljudskih srca:

Srce koje je prazno, u kome nema imana, niti bilo kakva dobra. To je tamno i pomračeno srce. Šejtan ga je ispunio smutnjama i vesvesama. Takvo srce postalo je utočište i dom Iblisov. On njime vlada i upravlja onako kako želi, jer mu je to srce potpuno potčinjeno.

Drugo srce je ono koje je obasjano svjetlom vjere i u kome plamti svjetiljka imana, ali je stalno izloženo tami strasti i olujama prohtjeva. Nekada je pod šejtanovom kontrolom, nekada nije, nekada je potčinjeno prohtjevima nekada im se suprotstavlja. U ovom srcu svakodnevno se vodi borba. Nekada neprijatelj dominira snažnije i jače, a nekada srce nadvlada svoga neprijatelja.

Treće srce je ono koje je ispunjeno u potpunosti imanom. Ono je obasjano svjetlom vjere, a iz njega je otrgnuta tama strasti. U takvom srcu nema tame poriva, a svjetlost koja u njemu sija naširoko baca svoje zrake. Ti zraci su plamteći, koji spaljuju svakog šejtana koji se takvom srcu približi. Takvo srce je poput nebesa, koje je zvijezdama okićeno i zaštićeno. Kada god mu se šejtan približi, plamteća zvijezda ga spali.

Vrijednost nebesa nije veća od vrijednosti vjernika i Allah više čuva i pazi vjernika nego što pazi nebesa. Nebesa su stjecište meleka, ishodište objave i njime blistaju svjetlosti ibadeta. Srce vjernika, pak, stjecište je tevhida, ljubavi, spoznaje i imana, obasjano svjetlošću koja u njemu obitava. I kao takvo, srce zaslužuje da bude sačuvano, da bude zaštićeno od neprijateljskih zamki, da iz njega ne ukrade ništa, a iz vjernička srca neprijatelj može ukrasti samo u trenutku nemara i gafleta.

Usporedimo primjer tri srca sa tri različite kuće. Prva je kuća vladara, u kojoj se nalazi svo njegovo bogatstvo i riznice, njegovi dragulji i riznice. Druga je kuća običnog čovjeka, u kojoj su njegove riznice i njegovo bogatstvo, njegovi dragulji i ukrasi, ali ne i vladarevo bogatstvo. Treća kuća je ona u kojoj nema baš nikakvih vrijednosti.

Iz prazne kuće, bez sumnje, nema se ništa ukrasti. Zbog toga je i Ibn Abbas, r.a., kada mu je rečeno da Jevreji tvrde kako ih šejtan ne ometa u njihovim molitvama, rekao: Šta će šejtan raditi sa razrušenim srcem?

Ukoliko pomislimo da će neko nešto ukrasti iz vladareve kuće, onda moramo znati da je to skoro ravno nemogućem, pored sve straže i svite koja o tome brine. Lopov se takvoj kući ne može ni približiti, a kako će se približiti kad je sva okružena stražom i vojskom.

Lopovu preostaje samo treća kuća, da se na nju ustremi svom snagom i napadne je. Neka svako pogleda ovaj opis i neka prema njemu usporedi svoje srce.

Autor: Ibn Kajjim el-Dževzijje

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button