fbpx
Vijesti iz zemlje

Maarif škole udvostručile broj učenika: Cilj je izvesti zdrave i kvalitetne generacije

 Izvesti zdrave i kvalitetne generacije moto je pod kojim su prošle godine sa radom počele “Maarif” škole u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo), čiji je osnivač turska Fondacija “Maarif”. Broj učenika u ovim školama, koje djeluju na predškolskom, osnovnom i srednjem nivou obrazovanja, od početka godine je udvostručen, što govori kako su ove ustanove stekle povjerenje građana za vrlo kratak period.

Predstavnici škola “Maarif” organizovali su danas u Sarajevu druženje s predstavnicima medija i obilazak zgrada škole u sarajevskom naselju Mojmilo. Domaćini susreta bili su koordinator Fondacije “Maarif” za Balkan i Istočnu Evropu Salih Sagir, direktor škole “Maarif” Ahmet Guney, te direktor kampusa Sanel Mušović, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska fondacija “Maarif” jedina je ovlaštena ustanova koja predstavlja Republiku Tursku na polju obrazovanja u inostranstvu. Osnovana je kao neprofitna organizacija, a danas ima svoja predstavništva u 52 zemlje svijeta, dok je u 95 zemalja ostvarila kontakte na polju obrazovanja. U ukupno 35 zemalja odvijaju se obrazovne aktivnosti na dva univerziteta i u 265 škola. Obrazovne ustanove “Maarif” danas pohađa 29.000 učenika širom svijeta.

“Maarif” škole u Sarajevu započele su aktivnosti u kampusu na Mojmilu 2018. godine, i to na nivoima predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja. Obrazovanje se odvija na bosanskom jeziku. Od petog razreda osnovne škole predmeti prirodnih nauka, uz matematiku i informatiku, izvode se na engleskom jeziku, a od predškolskog obrazovanja učenici uče engleski i turski kao prvi i drugi strani jezik.

Ono što predstavnici škola “Maarif” ističu kao prednost za same učenike jeste da ova ustanova nudi moderno obrazovanje. Savremene tehnologije – pametne table, kompjutersku salu, časovi robotike, programiranja, lego-makera, atelje za vizualne umjetnosti, kabinet za muziku i salu za sport.

Ono što također vodeći ljudi ovih škola ističu jeste da se vannastavne aktivnosti u školama izvode u sklopu trećeg časa nastave, te se izvode dva do tri časa sedmično, u zavisnosti od raspoloženja djece i povratnih informacija njihovih roditelja.

Koordinator Fondacije “Maarif” Salih Sagir je odgovarajući na pitanja novinara istakao kako je jedan od glavnih ciljeva škola “Maarif” izvesti zdrave i kvalitetne generacije, a to će, kako je rekao, ova škola učenicima omogućiti kvalitetnim kadrom i modernom opremom.

“Trenutno na Balkanu djelujemo u BiH, Albaniji, Makedoniji, Kosovu, a uskoro ćemo početi djelovati i u petoj zemlji, a tu je i Kipar, koji je u sastavu škola regije Balkana. Pripremamo se za sljedeću školsku godinu. Nadamo se da ćemo u narednom periodu pokazati kvalitet koji Fondacija ‘Maarif’ nudi u oblasti obrazovanja”, rekao je Sagir.

Naglasio je kako škole “Maarif”, pored redovnog obrazovanja, također nude i časove u različitim oblastima, a u kojima u učenici uzimaju učešće kroz vannastanve aktivnosti. Riječ je, kako je kazao, o oblastima koje ne može ponuditi svaka druga škola.

“Škole ‘Maarif’ su jedine obrazovne ustanove koje su ovlaštene da djeluju u ime Republike Turske”, podvukao je Sagir.

Podsjetio je kako će škola “Maarif” 11. i 12. te 21. i 22. marta biti domaćin kantonalnog takmičenja iz matematike i fizike, a ovim putem je podijelio i informaciju da će 13. aprila ove godine u prostorijama škole biti obavljena testiranja za stipendije.

Sagir naglašava i to da su obrazovne ustanove “Maarif” u BiH zaposlile domaći obrazovni kadar, odnosno da je 99 posto nastavnika i osoblja iz BiH, čime se nastoji dati doprinos u oblasti zapošljavanja.

“Trenutno imamo 150 učenika u našim školama, a to je porast za 100 posto u odnosu na početak školske godine, što govori o povjerenju koje smo stekli za vrlo kratak period”, rekao je Sagir.

Na kraju je dodao kako je pokrenuta i procedura oko pokretanja IB i IGSCE (Camridge) programa, inovativnih međunarodnih programa koji zadovoljavaju zahtjeve vremena.

“Mi smo pokrenuli proceduru oko pokretanja IB škola, nemamo još licence ali procedura je pokrenuta. Mi vjerujemo da će do početka školske godine biti uveden. Ono što je bitno kazati je da mi na neki način već imamo dio tog IB sistema. Od petog razreda kod nas se nastava prirodnih nauka odvija na engleskom jeziku”, poručio je Sagir.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button