Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Ljuljajmo se: Važna životna lekcija koju djeca uče zahvaljujući ljuljaškama

Ljuljajmo se: Važna životna lekcija koju djeca uče zahvaljujući ljuljaškama

Svako djete zaslužuje ljuljašku, odnosno – svako djete zaslužuje barem dvije ljuljaške – za sebe i svog drugara. Zato ako imate dvorište i planirate da postavite ljuljašku za svoje djete, ne zaboravite da je u paru uvijek slađe. Zapravo, ne samo slađe – kažu stručnjaci – u paru je bolje jer će tako djeca, kroz igru, naučiti svašta. Prvenstveno – kako da budu kooperativnija, kako bolje da sarađuju i budu bolji timski igrači. I sve to zbog para ljuljaški.

Do tog zaključka su došli i stručnjaci sa Univeziteta u Vašingtonu.

Naime – nema klinca koji ne voli da se ljulja, to nam je svima jasno, ali manje je poznato da upravo ljuljaške imaju puno važniju ulogu u razvoju djece od običnih penjalica i tobogana. I to zbog ritmičkih, sinhronizovanih pokreta koje djete mora da nauči da bi znalo da se ljulja, te da bi naknadno moglo u paru, uporedo s drugom djecom, da uživa u toj igri u kojoj zapravo nesvjesno uče.

U studiji je to pojašnjeno time da djeca kada se ljuljaju jedno pored drugog, pokušavaju da uhvate pokret, pokušavaju da se sinhronizuju s drugim djetetom i samim tim i jedno i drugo djete zapravo budi u sebi onaj osećaj zajedništva. Na taj način nastaje jedna nevidljiva veza, čak i ako se u životu nisu nikada vidjeli. I tako ne samo da djeca počinju da gaje neke osjećaje prema tom drugom nepoznatom djetetu, ona time zapravo uče da se lakše poistovete s drugima, brže otkrivaju njihove zajedničke tačke  i tako lakše ohrabruju sami sebe na saradnju s drugima, a sve to vodi i puno lakšem rješavanju problema u budućim zadacima, posebno kada će im trebati dodatna ruka, ili je potrebno obratiti se nekome za pomoć.

Izvor: Index.hr 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com