Vijesti iz svijeta

Ljekari bez granica: U prvom mjesecu nasilja u Arakanu ubijeno 6.700 muslimana

Međunarodna organizacija Ljekari bez granica saopćila je da se vjeruje da je najmanje 6.700 muslimana ubijeno u prvom mjesecu akcija koje je mijanmarska vojska u Arakanu započela 25. augusta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Televizija BBC objavila je izvještaj Ljekara bez granica u kojem se navodi da je u periodu od 25. augusta do 24. septembra umrlo najmanje 9.000 arakanskih muslimana, a da je najmanje 6.700 njih preminulo zbog posljedica nasilja.

U izvještaju se također, navodi da je među tih 6.700 arakanskih muslimana stijeljano 69 posto, spaljeno devet, a premlaćeno do smrti njih pet posto.

Među ubijenima je najmanje 730 djece u dobi do pet godina, a većina njih ubijena je strijeljanjem ili spaljivanjem.

Ljekari bez granica tvrde da je od početka augustovskog nasilja iz Mijanmara u susjedni Bangladeš izbjeglo najmanje 647.000 arakanskih muslimana.

Upozoravajući na problem ograničenog pristupa humanitarnim organizacijama u krizne regije, iz organizacije Ljekari bez granica pozvali su vlasti Mijanmara da okončaju nasilje u arakanskoj regiji.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 300 muslimanskih sela iz kojih su stotine hiljada mještana primorani na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Prema zvaničnim podacima u Arakanu je 70-tih godina prošlog vijeka živjelo oko dva miliona muslimana, a trenutno ih je u toj regiji manje od 350.000.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button