U FokusuVijesti iz zemlje

Rohingya muslimani i Ramazanski bajram obilježavaju u neuslovnim kampovima u Bangladešu

Rohingya muslimani dane Ramazanskog bajrama, praznika muslimana nakon ramazana, odabranog mjeseca muslimana, provode u neuslovnim kampovima u Bangladešu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U neuslovnim i pretrpanim kampovima provode treću godinu, nakon masovnog napuštanja svojih domova u augustu 2017. godine.

“Bajram za nas nema nikakvog značaja u ovom životu bez države. Ali moramo se pretvarati da smo sretni samo zbog svoje djece”, rekao je za AA Mohib Ullah, vođa zajednice Rohingya u kampu Kutupalang.

Ukazujući na neizvjesnu budućnost u Bangladešu, Mohib je rekao da se ne nadaju skorijem povratku u domovinu, a nova generacija odrasta “bez ikakvog obrazovanja i bez snova.”

“Na pragu smo da izgubimo svoje postojanje kao nezavisna nacija u svojoj domovini, u kojoj smo stoljećima živjeli. Naša mlada generacija pati od krize identiteta”, pojasnio je Mohib.

Mala slavlja koja su u prethodne dvije godine organizovali u izbjegličkim kampovima, ove godine nisu održana zbog širenja nove vrste koronavirusa.

Od nedjelje je virusom zaražena još najmanje 21 izbjeglica. Svi su premješteni u centre za izolaciju unutar kampova, dok su njihove porodice premještene u odvojene centre.

U svim kampovima vlada panika jer stručnjaci i tijela za zaštitu ljudskih prava upozoravaju na dramatično širenje virusa u kampovima u kojima sada žive desetine hiljada izbjeglica.

Rohingya muslimani, koje su Ujedinjene nacije opisale kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine. Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine. Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Prema podacima UN-a, od augusta 2017. godine iz te regije je više od 900.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Gambija je 11. novembra 2019. podnijela tužbu za genocid protiv Mijanmara. Međunarodni sud pravde 23. januara 2020. zatražio je od Mijanmara da preduzme mjere prevencije ubistava i zlostavljanja Rohingya muslimana.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button