U FokusuVijesti iz zemlje

Livno: 4. septembra prva hafiska dova nakon Drugog svjetskog rata

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata u Livnu će 4. septembra biti proučena hafiska dova, i to glavnom livanjskom imamu hfz. Mahir-ef. Kevriću, koji je hifz pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice položio 27. januara prošle godine, ali je dova odgođena zbog pandemije korona virusa.

Kako je najavljeno, hafiskoj dovi, koja će biti održana u Čurčinici džamiji nakon podne-namaza, prisustvovat će i reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Hafiz Kevrić rođen je 22.10.1988. godine u Visokom, gdje je završio osnovnu školu, a potom Medresu “Osman ef. Redžović”. Poslije uspisuje Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu gdje diplomira 2011. godine. Paralelno upisuje i studije engleskog jezika na Internacionalnom Burč univerzitetu, koji završava 2013. godine. Kao imam odlazi u službu u Livno, gdje radi osmu godinu.

– Hifz je kod mene bio jedan proces koji je trajao još od medresanstskih dana, gdje sam počeo da učim Kur’an, a do kraja školovanja uspio i da završim posljednje ajete Časnog Kur’ana. Između Medrese i trenutka polaganja hifza prošlo je 13 godina. Medresu sam završio 2007., a 2020. godine u januaru položio hifz. Kada razmišljam o hifzu i o učenju Kur’ana napamet, u mom slučaju to je bio jedan proces zrenja. Hifz je produkt dozvole Uzvišenog Gospodara. Tu mora postojati momenat pobožnosti, pokornosti Allahu dž.š. i oslanjanja na Njega, jer, da je do nas, ne bismo uspjeli jedan harf naučiti napamet, a kamoli Kur’an koji je Božija riječ. U trenutku kada sam osjetio da sam sposoban to nositi Uzvišeni Allah je dao da se sve privede kraju na ovaj način – kazao je hafiz Kevrić za Preporod.info.

Istakao je da tokom tog perioda nije odustao od Kur’ana, niti ga ostavio po strani, ali je trebalo nešto da se prelomi da bi čovjek bio sposoban da sjede i posveti dovoljno vremena da taj proces bude okončan, odnosno, da ponese tu časnu titulu hafiza Kur’ana.

Navodi i da je sama priprema izlaska pred komisiju trajala oko godinu, a ozbiljnij rad je bio šest do sedam mjeseci. Muhafiz, hfz. Edin Bukva, bio mu je velika podrška u učenju Božije riječi napamet.

– Muhafizu ef. Bukvi dugujem neizmjernu zahvalu. U procesu učenja u Medresi bio mi je uvijek na raspolaganju. Kad god sam mu kazao da sam pripremio stranicu napamet, bio je tu da me presluša. Konačno polaganje išlo je putem aplikacija, budući da je on u Visokom, a ja u Livnu. Ni tu nije bilo nikakvih problema – prisjetio se ef. Kevrić.

Na upit kako je nositi titulu hafiza Kur’ana, podcrtao je da je to za vjernika “pravi užitak”.

– Hifz je nešto veliko i ako to čovjek posmatra kao obavezu, ta obaveza će ga savladati i satrati da se neće moći pomaći s mjesta. Ali, kada to čovjek to posmatra kao nešto prirodno, što je dio njega i što svakodnevno radi, onda je to užitak. Tada se radujete susretima sa Kur’anom. To je isto kao sa namazom, koji je nešto bez čega vjernikova svakodnevnica ne može proći – pojašnjava ef. Kevrić.

Dotakao se i svečanosti koja će se održati u suboti, hafiske dove koja će mu biti proučena, a kojoj prisustvuje vrhovni vjerski poglavar, reisu-l-ulema Kavazović.

– Odlagao sam dovu do trenutka kada je mogu organizovati javno. Prvi termin održavanja dove trebao je biti 15. mart 2020. godine, ali sedmicu poslije toga uveden je lockdown. Do ovog datuma sam odgađao iz više razloga, a jedan od njih je i to što u Livnu, koje je imalo bogatu tradiciju hifza jer su do ’90-tih godina bili živi livanjski hafizi, od Drugog svjetskog rata nije bila ni jedna hafiska dova domaćem hafizu. Inače, kako sam rekao, do Drugog svjetskog rata Livno je u svakoj generaciji imalo ozbiljan broj hafiza. Komunizam je presjekao tu žicu, nit, ljudi su se udaljili od Kur’ana. Želja mi je da tim susretom kojem će oprisustvovati hafizi iz različitih dijelova BiH, taj bereket Kur’ana opet obuzme ovo mjesto i da se u skorijoj budućnosti promijeni i ta činjenica, i da imamo domaćeg hafiza iz Livna – istakao je hafiz Kevrić.

On je dodao da posjeta reisa ne iznenađuje, navodeći da kao poglavar Islamske zajednice prisustvuje svim važnim manifestacijama.

– On je naš vrhovni vjerski poglavar, naš autoritet. Iz perioda od kako obnaša funkciju reisa primjetno je da je uz svoj narod, na svim važnim manifestacijama prisutan, tako da je ovo samo još jedan pokazatelj tog kontinuiteta. Uz nepobitan segment Kur’ana, koji je razlog okupljanja, njegovo prisustvo kao vjerskog vođe, izuzetno je značajno – istakao je hafiz Kevrić.

(A.N./Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button