Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Historija i tradicija > List koji je održao ideju bošnjaštva živom

List koji je održao ideju bošnjaštva živom

Piše: Hamza Ridžal

Šezdesetih godina dvadesetog stoljeća narodno ime Bošnjak moglo se pročitati samo u djelima Derviša Sušića i u časopisu Bosanski pogledi. Oživljavajući srednjovjekovlje i bosansku prošlost pod osmanskom vlašću, Sušić je ime Bošnjak prirodno koristio da imenuje jedan narod i njegove uspone i padove u turbulentnim i mračnim vremenima.

S druge strane, intelektualci okupljeni oko lista Bosanski pogledi koristili su to ime kao zastavu, ideju, cilj, politički program…

U vremenu kad je Bošnjacima bilo uskraćeno pravo na vlastito ime i na ime svog jezika, Bosanski Pogledi insistirali su na ideji bošnjaštva. Nije to bio samo poziv na povratak nacionalnog imena jednom narodu već i poziv na demokratizaciju jugoslavenskog društva i, iznad svega, poziv na jednak tretman svih naroda koji su živjeli pod jugoslavenskim komunističkim režimom.

Tako nešto nije bilo izvodivo u rigidnom totalitarnom sistemu kakav je bio komunistički šezdesetih godina, pa su Bosanski pogledi štampani u emigraciji i distribuirani isključivo migrantima i političkim disidentima širom svijeta.

Više na Stav.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top