U FokusuVijesti iz zemlje

Lijepa vijest: Uskoro u džamije bez maske i u popunjene safove

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva će na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koja će se održati u Sarajevu, predložiti popuštanje dosadašnjih mjera s ciljem prevencije zaraze koronavirusom COVID-19.

Kako saznaje portal Akos.ba, predloženo je ukidanje obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru kao i održavanje socijalne distance osim u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. “Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje razmaka od minimalno 2 metra u svim zdravstvenim ustanovama bez obzira na oblik vlasništva, ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe, ustanovama koje zbrinjavaju i smeštaju osobe sa poteškoćama u razvoju i osobe sa duševnim smetanjama, kazneno-poravnim ustanovama i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i sredstvima javnog prevoza. lzuzetno, zaštitne maske nisu obavezni nositi: korisnici ustanova navedenih u tački 1. ovog poglavlja koje imaju probleme s disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.” – stoji u prijedlogu koju je Krizni štab FMZ poslao Vladi Federacije.

Što se tiče okupljanja, ukida se ograničenje broja osoba u zatvorenom prostoru koje je do sad iznosilo 30 odnosno 60 osoba uz poštivanje VPT pravila.

“Sva okupljanja odvijaju se u prostoru koji omogućuje obavezni fizički razmak od najmanje 2 metra izmedu osoba i poštivanje higijensko-epidemioloških mjera kojesu donijeli zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH. Za provodenje epidemioloških mjera i organizaciju skupa odgovorni su organizatori okupljanja.
Na skupovima koji se održavaju u zatvorenom prostoru, a na kojima se okuplja više od 300 osoba, pored tačke 2. ovog poglavlja, svi učesnici moraju imati:
– negativan antigenski test, ne stariji od 24 sata ili PCR test, ne stariji od 48 sati,
ili
– potvrdu o prebolovanom COVID-19, ne stariju od 4 mjeseca, ili
– potvrdu o završenoj vakcinaciji (ne stariju od 4 mjeseci nakon druge dozevakcine, odnosno 12 mjeseci nakon treće doze vakcine)” – je prijedlog Kriznog štaba u vezi okupljanja.

Imajući u vidu navedeno ublažavanje mjera, za očekivati je da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dozvoliti ukidanje obavezno nošenje maski u džamijama te da će na namazima ponovo uspostaviti formiranje safova. U vezi džuma namaza će se dodatno razmotriti organizacija tamo gdje džamije mogu primiti više od 300 klanjača.

Tako bi vjernici muslimani nakon skoro dvije godine ponovo mogli formirati safove u džamijama i ulaziti u džamije bez maski i drugih organičenja.

Akos.ba

Povezani članci