Vijesti iz svijeta

Kuds nije ni arapsko ni političko pitanje već briga svakog vjernika

Kuds i Jerusalem je lekcija i opomena Ummetu islama do Sudnjeg dana. On je mjerilo našeg stanja. Koliko su Meka i Medina sveti, toliko je svet i Kuds. Allah nam je u Knjizi dva obećanja dao, da će u Mesdžidul-Aksa muslimani ući. Prvi put su “robovi Njemu i silno moćni” u hram ušli. Hazreti Omeru su ključevi Kudsa predati u ruke u sedmom stoljeću. Zašto? Jer su ti muslimani samo Allahu robovali i jer su dunjalučkim uzrocima ovladali.

Drugo je obećanje da će Jevrejima jad i tugu na lica nanijeti, i u mesdžid ponovo ući… Ko? Pa isti oni koji su to uspjeli prvi puta! Robovi samo Allahu, izuzetno dunjalučki snažni!

Kuds nije ni arapsko ni političko pitanje, već briga svakog vjernika. Oslobođenje Kudsa možemo ubrzati ili usporiti! Poenta je u dvije stvari: robovati samo Allahu, ne dunjaluku, vladaru, interesu ili sistemu, nego Gospodaru; i ispuniti dunjalučke uzroke: znanje, nauka, rad, red, organizacija, logistika, kvalitet i snaga! Allah će svoje obećanje ispuniti, pitanje je samo koja će naša uloga biti: ubrzati ili usporiti?! Kuds će iznova podsjećati!

Autor: hfz. Ammar Bašić

Izvor: Facebook

Povezani članci