U Fokusu

Palestinci se s razlogom pitaju: Gdje je ummet Poslanika Muhammeda alejhi sselam

Svijet je u trećoj sedmici agresije Izraela na Pojas Gaze, nakon eksplozije dugogodišnjih tenzija između okupatorskih snaga Izraela i Pokreta otpora Hamas u Pojasu Gaze.

Već 75 godina traje ugnjetavanje Palestinaca od strane države instalirane na njihovu zemlju. Isto toliko traje i politika aparthejda, koju su potvrdile vodeće međunarodne organizacije za ljudska prava, poput Human Rights Watch-a i Amnesty Internationala. Ujedinjene nacije (UN) su u nekoliko navrata tražile da se osnuje država Palestina, pored države Izrael, ali taj princip dvije države nikad nije zaživio u praksi, što Izrael koristi za dalje naseljavanje jevreja na okupirana područja Palestine, tvrdeći da Sveta zemlja pripada njima.

Iako je Mesdžidu-l-Aqsa u Jerusalemu prva kibla muslimana i treći sveti harem, muslimani Palestine su jedini koji svojim životima i imecima brane taj harem, pored skoro milijardu i osam stotina muslimana u svijetu. U jeku agresije kojoj svjedočimo, u kojoj je ubijeno preko 5.000 Palestinaca, od čega skoro 2000 djece i više od hiljadu žena, Palestinci se s pravom pitaju: Gdje je ummet Allahovog Poslanika Muhammeda alejhi sselam? Ne treba naglašavati da je muslimanima Palestine ugrožen opstanak i da ih se ubija, masakrira, raseljava, naočigled cijelog svijeta. Sve vrijednosti univerzalnih ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava su pogažene u Svetoj zemlji. 

Oko same Palestine živi više od 300 miliona muslimana. Kada uporedimo taj broj sa 7-8 miliona Izraelaca, ne možemo a da se ne zapitamo kako tako mali broj teroriše muslimane a da muslimani u njihovom susjedstvu to ne mogu spriječiti. To je žalosna stvarnost kojoj svjedočimo, poražavajuća za sve muslimane u svijetu.

Izgleda da je došlo vrijeme koje je najavio Poslanik Muhammed alejhi sselam kada muslimana ima mnogo kao morske pjene ali je u njihovim srcima “vehn” – ljubav prema dunjaluku i strah od smrti. 

Tako da nama koji sve to posmatramo sa daljine, u nemoći da učinimo bilo šta da to spriječimo, ostaje da se obraćamo Svemogućem, priznavajući svoju nemoć i slabost, da On, Snažni, pomogne muslimane Palestine kojima se zulum čini i da ih zaštiti od zla zulumćara.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button