Moj vrt

Izbor zemlje za gajenje saksijskog cvijeća

U saksijama je neophodno imati odgovarajući hranjivi supstrat kako bi se cvijeće uspješno razvijalo i obilno cvjetalo.

Različite vrste cvijeća imaju različite zahtjeve u pogledu hranjivog supstrata,zato izboru zemlje za cvijeće treba posvetiti punu pažnju.Zemlja za gajenje cvijeća mora biti bogata hranjivim sastojcima,rastresita,sa dobrim vodno-vazdušnim i toplotnim režimom.Treba da je bogata humusom,pomiješana sa dobro zrelim stajskim đubrivom i pijeskom.

U prodavnicama cvijeća danas se mogu nabaviti gotove mješavine za pojedine vrste cvijeća,a ukoliko želite sami da pripremite mješavinu za svoje cvijeće daću vam nekoliko osnovnih savjeta i informacija.

U cvjećarstvu se koriste sljedeće vrste zemlje:kompost,listovka,klijališna – baštenska zemlja,livadska zemlja,barska zemlja i treset.

-KOMPOST se dobija od različitih otpadaka biljnog porijekla,uz dodavanje pepela i drvenog uglja,miješanjem,slaganjem na gomilu,polijevanjem osokom,preslaganjem hrpe i prekrivanjem zemljom.Poslije 1-2 godine dobije se ujednačena rastresita masa-kompost,koja se može koristiti.

-LISTOVKA se priprema od suvog lišća mekih lišćara,slaže u gomile,dobro ugazi i često polijeva vodom.Poslije 2 godine je za upotrebu.

-KLIJALIŠNA-BAŠTENSKA ZEMLJA je dobro pregorio stajnjak,koji je korišten za zagrijavanje toplih lijeha,isto se slaže na gomile i više puta izmiješa radi boljeg sazrijevanja.Koristi se poslije 2-3 godine.

-LIVADSKA ZEMLJA ILI TRATINJAČA priprema se od ilovastog zemljišta  na livadama i pašnjacima,tako što se siječe busenje veličine opeke,slaže se da trava dođe na travu,a žile na žile i ostavi dok svi organski dijelovi ne istruhnu.Polijevanje osokom pomaže bržem razlaganju,a poslije dvije godine može se koristiti.

-BARSKA ZEMLJA se dobija iz moćvara i predstavlja sirovi humus s primjesom pijeska.Ima veliku kiselost i koristi se za one vrste cvijeća,koje zahtijevaju kiselije zemljište.

-TRESET čine humificirani biljni ostaci,u odsustvu vazduha.Tamne je boje,rastresit,odlično upija i zadržava vlagu i ima veliku primjenu u cvjećarstvu,naročito za razmnožavanje sjemenom i reznicama.

-PIJESAK čini zemlju rastresitom i propustljivom.Najbolji je riječni pijesak koji je čist od primjesa gline.Obavezan je dodatak svim mješavinama.

Sve navedene vrste cvječarske zemlje se najčešće koriste u mješavini ,a priprema se obavlja u umjereno vlažnom stanju.

Ukoliko ste se ipak odlučili za kupovinu već gotove mješavine u prodavnicama,vrtnim ili tržnim centrima potrebno ih je prije upotrebe pomiješati sa 10-20% pijeska i isto toliko listovke.Mješavine koje su manje bogate humusom,a više tresetom,mogu se koristiti bez ikakvih dodataka.Ima ih pod raznim komercijalnim nazivima.

Sadnju i presađivanje cvijeća se vrši u toku cijele godine,ali je najbolje obaviti u proljeće.Većina vas se pita treba li vam za to nova zemlja ili možete iskoristiti prošlogodišnju.

Ako je zemlja kompletno isušena ili je previše vlažna s puno štetnih sitnih insekata ta zemlja nikako nije dobra za korištenje.Zemlja koja je stajala u saksijama tokom godine izgubila je minerale i druga hranjiva svojstva koja su potrebna biljkama i ne preporučuje se njezino ponovno korištenje.

Staru zemlju možete ponovo vratiti u život ako je pomiješate sa svježom zemljom u omjeru 1:1.Ovako pomiješana zemlja preporučuje se za sadnju neosjetljivih biljaka i moguće je koristiti za sadnju u saksijama i za presađivanje lončanica.Ako vam je ostalo lanjske zemlje zapakirane u vrećice,možete je iskoristiti.

Za AKOS:Saima Trako-Silajdžić,                dipl.ing.poljoprivrede voćarstva i vinogradarstva

Telefon:061/469-971,E-mail:olea.visoko@hotmail.com

 

Povezani članci

Back to top button