Kolač bez brašna – idealan desert za ljeto
Kolač od limuna, ricotte i badema
Sastojci:
120 grama omekšanog slanog maslaca
275 grama mljevenog šećera
1 štapić vanilije, rastvoren
1/4 šoljice limuna
4 jaja (žumanjci i bjelanjci posebno)
240 grama badema
300 grama ricotte
pahuljice badema za ukrašavanje
šećer u prahu za ukrašavanje
Zagrijte rernu na 160 °C. Kalup za kolač prekrijte masnim papirom za pečenje i ostavite sa strane. Maslac, 165 grama šećera, sjemenke izvađene iz štapića vanilije i limun u blender i miješajte 8 do 10 minuta ili dok smjesa ne postane blijeda i kremasta.
Sastružite rubove blendera i postupno u smjesu ubacite žumanjke, jedan po jedan, sve dok ne postignete željenu glatku teksturu. Zatim dodajte bademe, a na kraju ricotta sir. Tucite bjelanjke električnim mikserom u posebnoj, čistoj zdjeli .
Nakon što ubacite preostali šećer, miješajte sve dok bjelanjci ne očvrsnu. Lagano stopite bjelanjke s ostatkom smjese. Zatim je ulijte u pripremljeni kalup, zagladite vrh i ukrasite ga bademovim pahuljicama. Pecite 40 do 45 minuta ili dok kolač nije čvrst na dodir.
Dopustite da se potpuno ohladi u kalupu. Nakon toga ga izvadite, pospite šećerom u prahu i poslužite. Ovaj kolač je posebno dobar kada odstoji jedan dan.